A gasztroforradalom ellenségei - Készételek - Függő Hírügynökség

northpark_sidebar.png

 

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Pereszlényi Péter Pál

UTOLSÓ VACSORA - Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy életünket megkönnyítik a kész- és konzerv ételek, pedig nagyobbat nem is tévedhetnénk, hisz amit az idő frontján megspóroltunk, azt elkoptattuk az élvezetek szintjén. A gasztroforradalom legnagyobb ellenségeit bemutató sorozatunk aktuális részében az általunk legrosszabbnak tartott készételekkel ismerkedünk!

 

belszinyolo.png

 

Bélszínroló

Az persze tény, hogy valaha ehető minőségben is ragyogott az üzemi étkezdék patinás Zsigulija, mert hogy jobb volt mint a rántott parizer a csomós kelkáposzta főziben, de azért étteremláncot nem alapoztunk volna rá. Az igéző név ellenére azonban a legelitistább angolkanadaiamerikai kutatócsoport évtizedes sejtelemzéssel sem találta volna meg benne a marhák nemesebbik húsrészére emlékeztető elemeket, arra rátenném a húszfillért hezitálás nélkül. Ám a szoci marketing korrekt névvel illette, hogy a műanyag éthordóból falatozó élmunkás is érezze névlegesen a luxus lehetőségét szájpadlásának zsíroskenyér szántotta bordái közt. Mindenesetre kerülném az összetétel rubrika megolvasását. Hátha a hajunk színe hirtelen őszbe fordulna!

 

Melegszendvicskrém (főleg a mexikói ízesítésű verzió)

Hol is ruccanjunk neki? Adott egy magyarázhatatlan állagú ipari hulladék, amit széles marókörú csípővel tesznek - némiképp - emberi fogyasztásra alkalmassá (erőspistával minden lemegy, ugye...). Minden kempingtúrák elkárhozott lelkű vezetőjének bosszúja ez a kis bajkeverőkkel szemben. "Dobd a tűzbe, Szilágyi, ha leégett róla a papír, kész van!" Megfoghatatlan, milyen kétséges költségvetések vezetnek egy kreatív ételalkotót ilyen zsákutcákba, mit zsákutcába, emészthetetlen szakadékba? Az is tréfa, hogy egy időben a bab-kukorica kombó fenntartotta a mexikói titulust, bármibe is oktrojálták bele.

Székelykáposzta konzerv (és más konzerv-készételek)

Kis kulináris legendaleplezés: nem tekinthető erdélyi eredetűnek ez az egytálétel (!). A legenda in medias res: Petőfiék, valami kültelki tápgyárban lecsúsztak a menüs burkolthúsról, de a tulaj  baráti gesztusként - hogy jusson és maradjon is - a savanyúkáposzta főzeléket egybe szervírozta a sertéspörivel. A korát bőségesen megelőző fúzionálás nagy sikert aratott a költő köreiben, és rácsúsztak, mint egyszeri junkie a hóesésre. Hiszed vagy sem. Öreganyám pediglen hátat fordítva minden eredettörténetnek, családunk étkezési kutyabőreként emlegette, mintegy az ősök meghatározó mannájaként, sok tejföllel és kecskecsöcsűvel körítve. No de az ördögtől való ipari termelés egyik kéngőzös zabigyereke már más lapra tartozik, meg sem érdemli az étel titulust. A fémkaszniba szuszakolt főzelék, az bizony minden hagymázas elgondolást gaz Vazulként ólommal csepegtet telibe. Íztelen, szőrserkentő vegyszerekkel teli, nem mellesleg büdös és zöldítően savanyú, egerek koporsójának való. Ennyi erővel akár tartósított rókahányást is pöckölgethetnénk a fejnyílásunkba szépszerével.

 

fotos_artabla_kiflis_hot-dog1.png

Piaci "rendszerváltó" hot-dog

Hajnaltáj, vizenyős, acetonos lélek, sivár külvárosi flaszter. Bizony még a maligán diktál, lökköd, kissé furakszik a gondolatokba, s ultimátumba helyezi az étkezés szükségességét. Piactér. A lángososnál nyilván halomban állnak a likőrgyári munkások, ők sejtik, hol a jó falat, de türelmet vesztett másnapodban gyors óvásra vágyik az elgyötört gyomorfal. Uccu a Hentes Karcsihoz, aki pik-pak behurkázza a gyomorsav marta lukat. De nincs még sült, ami hamari étel pedig nincs más, mint a forró rúdon érlet franciakenyérbe szuszakolt tegnapi virsli. Jelesül hot-dog. Nyákos mustárral bélelve, hogy lucskos mindenhatóként árrassza el az elgyötört szervezetet. Kesernyés ábránd marad a jóízű étkezés, a kenyér száraz, szilánkjai vérrel telítik az ugyancsak tikkadt pofázmányt, a virsli ##########, a mustár pedig betyáros rettenettel józanít, hogy belesajdul az egyszeri ember mindene. Összetételileg. Keresztvetés.

 

Mirelit pizza

A rétegek felülről-lefelé haladva, avagy a világhírű jeges hármas: kukorica, borsó, répaszilánk, majd ipari sajtreszelék, persze módjával, csakis a színkavalkád indokával. Néhány halványbarna szalámikarika, vagyis látszatra, végül pirosas ételfesték és víz. No meg kelt tészta elősütve, 60%-nyi jéggel körítve, hogy kitartson a végsőkig. Jellemét tekintve elfajzott kuruzsló, kemikáliákból gyúrt látszatétel. Ha kis őszinteség kísért minket, valljunk színt, ki habzsolt már úgy mirelit pizzát, hogy utána jóleső elégedettségben tapicskolhatott? Kényszeres helyzetek pótlék ez, érthető a gyorsaságából iránta fakadó szimpátia, de mindez képes-e feledtetni azt a mocsaras mételyt, ami ízlelőinket fojtogatja zabálás közben. Pfújj. El messze, ti koszlott féregjei a mélyhűtő fenekének!

 

 

Vishu zacskósleves és társai

 A bisztrólevesek vízihullája - puffadt, büdös, elkeserítő. Mindemellett ravasz kis bestia ez az ázsiai trendekre hajazó termék, csak az a bökkenő, hogy nem több, mint lóf#sz habbal. Tápértéke nuku! Ízértéke dettó semmi! S röppen is a kérdés, hogy akkor meg mi végre? Hát mer' gyorsan megvan! Áhá! A nadrágunkat telecsinálni is sebes művelet, mégsem rajongunk érte feltétlenül, ugye! Na de komolyabban közelítve, nincs megfejtés, ami objektíve rávilágítana eme forróvizet igénylő képződmény létjogosultságára. Állkapcsot koptatni lehet, de érdem nélkül való, nincs oly filozófia, ami alátámasztaná pozitív mivoltát! Ha igazi tésztalevest akarunk magunkba tudni, igyekezzünk valami rámen vagy pho léalap felé - költséges, de legalább valami átfut a bélrendszerünkön, és azért az nem semmi.  


Ipari kaszinótojás

Szögezzük le egyöntetűen: létezik viselhető vezió, vagy épp ínycsiklandozó főzet, csak épp a nylonsírba préselt átlagbolti nem e csoport számát bővíti. Pont. A pestis egy újkori manifesztációjának tekinthető étel kötőanyagának kilétét lepje vastag fekete vászonlepedő, a valóság valószínűleg arcpirító lenne. Gyermeki lélekkel  sokat tanakodtam a kirakatüvegnek dörgölődzve, hogy miképp telítik ilyen tökéletesen a tojás fehérjét azzal a furcsán savanykás töltelékkel? Örök rébusz. Amúgy pedig le a kalappal minden futószalagos ételhóhérnak, hogy ezt a nonszenszet képesek előállítani egy ilyen egyszerű definícióból, persze mi máson spórolnának, ha nem az alapanyagokon.

 



Fagyasztott húspogácsa-álburger

Újabb gyomortelítő f#szkorbács! Minden valamirevaló hentes képes összenyeszetülni pár kiló marhatetemet, kis vesefaggyúval, hogy kiférjen belőle egy valamirevaló burger. Tulajdonképpen az utolsó ponttal birizgáltuk meg az átlag fogyasztó érzékeny pontját. A költségkímélés álcája mögé bújva imádunk elfajzott lustasággal az olcsó ételek felé mozdulni. Gyorsan, egyszerűen, "nem kell a pompa!" alapon, leszarom mi az csak toszd már a mikróba! Ennyike. Főzni meg főzzenek a celebszakácsok a tölteni való csatornán. No de, elkalandoztam! Lényeg, hogy ezúttal is az ipari feldolgozásból fennmaradt hulladék eladhatósági lehetőségeinek lehetünk tanúi.

 

 

Az alapanyagokkal foglalkozó előző epizód itt található. A sorozat azonban nem ért még véget, hamarosan megpróbálunk úgy főzni, hogy csak a halállistánkon szereplő hozzávalókat használjuk, úgyhogy maradjanak behangolva!

 

Ha rányom a like-ra, nem marad le róla!


21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggohirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr16296120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vishu/vifon a világ legjobb találmánya :)
Azért az összetevőkre is érdemes lett volna kitérni, és szembenézni a valósággal :)
panelba sajnos nem jön a szusifutár, kénytelenek vagyunk azt enni, ami kapható a lakcsi egyszemszál cébéájában.
meg persze, szeressük is.
Volt egy kis erekciója a bloggernek, miközben megírta ezt?
Remélem, hogy volt neki - mert más haszna/értelme ennek az írásnak nincs.
@Hoppácska: neeem, szerintem azt megtartja a komment moderálásra
@Emmanuel Goldstein: De unom, hogy mindenki azzal magyarázza az igénytelenségét, hogy ő csóró. A legtöbb kiváló étel otthon elkészíthető, minőségi és feleannyiba fog kerülni. Ja, hogy akkor főzni kell, meg piacra menni?
@benoke77: mert ezek együttjáró dolgok, mindenki azt veszi amit max megengedhet magának, autót, kecót, kaját, ha szegény, akkor olcsóbból válogat.
lehet, lehetne költséghatékonyabb, ha főznék, de az ötven év alattiak közül mainapság kik főznek otthon? akinek ez a hobbija, vagy rá van kényszerítve, mert kajaallergiás, mi inkább a gyorskaja, mirelit vonalon mozgunk, anyagi szinttől függetlenül.
@Emmanuel Goldstein: "az ötven év alattiak közül mainapság kik főznek otthon?"
A környezetemben mindenki, és nem azért mert a hobbija vagy mert rá van kényszerítve. Az ember azt tesz magával és azt eszik amit akar, de aki ilyeneket eszik, főleg ha lustaságból teszi az netto igénytelenség és ökörség is.
Kedves szerző!
Ne haragudj előre is, nem bírom megállni szó nélkül, véletlen olvastam bele az írásodba, mivel címoldalra került, de már az első néhány mondatod után kiborultam. Jól írnál egyébként azt látom, de a saját hasonlataidat rontod el teljesen azzal, hogy egy mondatba belepakolsz belőle 10-et ha kell ha nem. Persze, tudom, akkor miért olvasom, ha nem tetszik. Mert csak. Ez egy építő kritika akar lenni.
Túl sokszor gyakorlatilag nem létező szót használsz, ez valamiért divat gasztro körökben (sosem értettem), gondolom viccesnek érzed, de ezek miatt már szinte olvashatatlanná válik, az általad humorosnak vélt írás. És nem, nem vicces indokolatlanul használni az olyan idegenül hangzó szavakat, mint pl. az oktrojálni.
Tehát összességében mindenből kevesebbet és valószínűleg már teljesen jó lesz az egész iromány, de ez így nagyon bántó, túlzsúfolt, olvashatatlan. Mégegyszer elnézésedet kérem a véleményért.
@Emmanuel Goldstein: Valószínűleg többet költesz lényegesen rosszabb minőségi élelmiszerre, mint az, aki hajlandó heti pár órát a témára fordítani. Nincs rá igényetek, amiben én személy szerint ebben nem látok semmi kivetni valót, de azért ne próbáljuk úgy beállítani mintha ez kényszerpálya lenne.
@MakosTeszta: én is ezt mondom, mindeki gyorskajál, kivéve az erre fogékony vagy mittomén minek áll a tűzhely elött embereket. a gazdagság/szegénység mindkét csoportnál csak arra terjed ki, mennyiért veszi meg a tevékenységhez szükséges cuccost.
@benoke77: rákérdezek, hipszter vagy, belvárosba lax, fixivel jársz?
@Emmanuel Goldstein: Kinőttem az ilyeneket, nem a belvárosban lakom és metróval járok. Nem hiszem, hogy az olcsóbban, finomat és egészségeset táplálkozás belvárosi hóbort lenne csupán. Na mindegy, mint mondtam, mindenki azt töm magába amit akar, csak ne sértődjön meg ha igénytelennek tartják.
@benoke77: mikor ettél utoljára egy jó lazacos baguettet köpült vajjal és frissen szedett ruccolával? nagyon oda köll figyelni ám a helyes táplálékbevitelre, a minőségi éhezés milliók problémája, pont a civilizált nyugati világban, ahol a legkevésbé gondolná az ember!!!
@Emmanuel Goldstein: Soha nem ettem ilyet, tökéletesen megfelel a magyar konyha nekem, meg egy kis olasz. Ez a cikk sem arról szól, hogy egyél fürjkörmöt mangós metélttel, hanem, hogy mi mindent össze nem zabálnak egyesek mert lusták és igénytelenek. A helyes táplálékbevitelre oda kell bözony figyelni, mert amikor 40 évesen szívműtétre vársz és az asszony elhagyott mert a hasadtól nem látszik a kukid, akkor már nehézkes elkezdeni. De értem én, csak belvárosi (gondolom zsidó is) gazdag, elkényeztetett, unatkozó fiatalok azok akik ezzel foglalkoznak, ezért butaság. Egyél egy löncshúsos hambit, hátha enyhül a szorongásod.
@benoke77: első körben a genetika, aztán az életmód, végül a táplálkozás és én nem lihegném túl a legkevésbé releváns összetevőjét. amúgy hambiba nem raknak löncshúst, a rendes hambi édes pufizsemle, fagyasztott húspogi, csalamádé, kecsöp és/vagy mustár...
látszik, hogy fogalmad nincs arról, mi a jó kaja.
Vessetek a mókusok elé de anno a nagykőrösi babkonzerv eszméletlen jó volt. A GLOBUS-os sólet még mindig ehető. A katonaságnál pedig a gasztronómia csúcsát jelentette és még fizetőeszközként is használható volt.
Blogger finnyás mint atom.
Szerencsétlen Vazulba öntötték az ólmot, nem fordítva.
A "lököd" egy "k". Definícióból lehet bármit is "elôállítani"? Lehetőségeknek nem lehetünk "tanúi".
Az egyik elôttem szólóéhoz hasonló a véleményem: nem kell túlzásba vinni a nyelvi cirádák használatát, különösen, ha nem állunk készen rá.
Jó poszt, teljesen egyetértek vele! Nekem a nyelvezete is bejön, bár pár helyen helyesbítenék:
oktrojálni=oktojálni(szerintem)
kecskecsöcsű=macsakpöcse (megintcsak szerintem). A kecskecsöcsű az egy szőlőfajta népies neve. Ám ha szőlővel nyomtátok akkor persze ok :)

Amit én is hiányoltam, hogy ezt lehetett volna fokozni az összetevőkből mazsolázással, az igazán jedissé tette volna a posztot (bár erős a gyanúm, hogy a legtöbb ember akkor is szart volna rá és továbbra is vígan pakolná a kosarába ezeket...)Én kereskedelemben dolgozok, és naponta látom mit is tesznek a vásárlók a kosarukba. Mindenkinek ajánlani tudom ezt, nézze meg bátran mit vásárolnak az emberek, akik mellett elhaladunk az áruházban.

A legtöbb ember -sajnos- önigazolásokat gyárt annak bizonyítására miért is vesz ilyeneket (nincs rá pénzem, sokat dolgozok így nincs rá időm, stb.) Hát egy nagy túróst! Én napi 12 órát nyomok és férfi létemre főzök minden egyes nap friss -és ellenőrzött....- alapanyagokból úgy, hogy nem eszek bolti félkész- és késztermékeket -sem- sőt még a kenyeret-pékárut is magunknak sütöm. Persze nem tudom az anyátok közt, ilyen-olyan Budapest, meg édes élet, hal a tortán stb-t nézni. Naná, mert a szart a szemem sem szereti. Helyette átlag hétköznap 30 perc főzés (ha bonyolultabb akkor 1 óra) és nemcsak a vacsora van meg, hanem a másnapi ebéd is a melóban, amit csak melegíteni kell. Nem ördögtől való ez, csak tudni kell felkelni a fotel kényelméből...
Én laktam tíz évig nőtlenszállón, ahol 10-12 emberre jutott egy főzőkonyha. Nagyokos blogger, ott főzőcskézzél. A/ verzió pl. veszel tíz deka darált húst, 3 db gombát, 1 db hagymát, tíz deka spagettit, 2 db paradicsomot, 2 teáskanál bazslikomot, stb. fűszert és csinálsz egy milánóit/bolognait, oszt utána mosogatsz, mint a hüjjegyerek. B/ csinálsz egy normális adagot, oszt eszed 3-4 napig. És még vedd hozzá, hogy ha 40-45 percnél tovább foglalod a konyhát, kifelé elbotlasz, mert a türelmetlenek gondoskodnak róla. Fikázni azt tudsz, de nívótlanul, nyögvenyelősen és unalmasan. Várom a filmkritikáidat is, hátha abban is hasonló magas színvonalú kvalifikáltsággal /-fikázással/ és széleskörű tájékozottsággal rendelkezel.
süti beállítások módosítása


Függő Hírügynökség © 2012 | Impresszum | Médiaajánlat | Monarchia | Antimetál | Spoiler | Muszlim Csajok |