UTOLSÓ VACSORA - Hiába dübörög hazánkban a gasztroforradalom, hiába az összes "flambírozott rozsomákvelő eperhabos mákhengerben" típusú koncepció, és hiába minden fúzió, az átlag magyar konyhák frontján még mindig makacsul tartja magát a régi iskola számos szörnyszülöttje, és az ipari gasztronómia mutánsa. Összegyűjtöttük a gasztroforradalom legnagyobb ellenségeit, kezdjük is mindjárt az alapanyagokkal!
Delikát/Vegeta
A magyar őslakosság ízfokozó esszenciája - nagyanyáink ezzel búgatják a bármely hústermékből készült vasárnapi húslevest, s mi bőséges nyálelválasztással konstatáljuk, hogy a békebeli gyermekévek harmonikus íze ez, nem vitás, pedig valójában kombinált vegyszertámadás az ízlelőbimbók kiirtására. Normál esetben szárított zöldségekből kellene állnia némi sóval, de a valóság nemzetiszín sztanioljában mesterséges ízfokozók bújnak meg a világmindenség sókészleteivel. Jah, és az megvan, mikor a nagyi unta a sparherdfényes éjszakákat s egy liter víz hozzáadásával készítette el az univerzum legpuszítóbb levesét két kanál vegetából? Gesundheit!
Margarin
Valami halovány emlékkép zizeg a memóriámban arról, hogy a második világháború idején kreálta az Egyesült Államok, mivelhogy nem jutott minden katona toastjára egységes vajporció. Küllemre végül is beletrafáltak, de természetellenes mivoltát már jópárszor bizonyították, olyan összeesküvés-elméletekkel tarkítva, hogy pár kémiai módosítás választja csak el a tárolását végző műanyag doboztól. Legrosszabb esetben jó építőkocka-pótlék lehet, hidegebb nyarakon a szilvafa alatt.
Műanyagkapszulás "kávétejszín"
Nehéz szólni erről. Nehéz. Bizony körmönfont dolog ez, egyfajta blaszfémia, a jó kávé ellensége. Ugye legalább annyi tejszín van ebben az izében mint a kalucsnigyár olvasztótégelyeinek a legalján (de lehet, hogy ott több). Veszélyes anyag voltát mi sem bizonyítja jobban, mint a bagószagú gyors- és gépíró asszonykák laokoónira torzult arcszerkezete. A pokol bugyrainak másik démona pedig e képződmény szörnyszülött testvére, a porított kávétejszín. Egyszerűbb rögtön valami gyorsan ható bélkifordítót szlopálni, amondó vagyok. Nem mellesleg csak nekem robbant szét mindig a kezemben a kis tubus, úgy, hogy beterített mindent Kalocsától Újpestig a fehér dzsuva?
Surimi (rákimitáció)
Lépésről lépésre süllyedünk egyre mélyebbre az iparosított kajagyártók förtelmes mocsarába. A surimi tulajdonképpen egy atomfertőzött minótaurusz az ürüléket ételként felszolgáló cégek labirintusában. Egy dolog, hogy számtalan ízfokozót, nyomokban tojásfehérjét, kecskenyirokmirigyet, bálnaganét és szurkot is tartalmazhat, de hogy az alapjául a halizomfehérje szolgál, bizony elég ok a sírásra. És közben igazi rákkoktél alapként sózzák a jónépre! A Teremtő ilyenkor vajon mit gondol?
Ömlesztett sajt
A tubusos kempingsajt, meg a jó öreg medvetejből erjesztett háromszögszeletek. Persze nem, ez csak sztereotípia, mint az is, hogy a sörfözdékben a léalapot lagunabeachnek használja a magyar patkánypopuláció kilencven százaléka. Ja nem, az igaz, bocs! Szóval visszatérve a körcikkes tejtermékre, leginkább rossz minőségű sajtokból és megannyi nitrátból tevődik össze ehetőnek épp nem nevezhető egésszé. Vannak, akik a krémsajtot főzéshez is használják, pedig minden ellene szól: a kocsonyás állag, a hullafehér szín, a semmire sem emlékeztető természetellenes íz, de akkor honnét a több évtizedes siker, a generációkat telítő pompa? Meglehet, hogy a baj az Ön szervezetében keresendő!
Löncshús, szafaládé, krinolin
Egy kalap alá vesszük a húsipar frankenszörnyeit, Löncshús, te gigászi macskakaja, minden kollégista fehérjepótléka, te megmagyarázhatatlan pácsós képződmény! Kölyökkoromban, mikor betört a B-kategóriás horror, elfajzott filmbuziként akartunk kreálni valami nagyon elborul slashert, olyan gótikus pusztítós cuccot, amitől még mi is összepisáljuk a trapézgatyót készítés közben. Legyártottunk egy Massza 2-őt, mert az elképzeléshez nem párosult kellő kreatív szellem, no és mi szolgáltatta az étkezési problémákkal küszködő sz#rkupacot? Persze, hogy a minőségi magyar löncshús. A szafaládé és a krinolin valami perverz de méretkorlátozástól szenvedő hentes rémálma lehet, vagy valami félresiklott töltési ujjgyakorlat eredménye. Nem mellesleg a krinolin egy francia ruhadarab eredettörténetével bír, úgyhogy jobb nem is firtatni mi vezethetett e keresztnévhez. A tény, hogy húst mindketten keveset láttak azt is legfeljebb a mozi híradóblokkjában. Amúgy vegánoknak javaslom szépszerével, víz és szója, persze a műbeleset kell keresni.
Citrompótló
Ez esetben is az otthonkában pácolt néniréteg ugrik be, ahogy az amúgy kellemes bodzalébe pénzügyi differenciákat emlegetve ezt a tablettás déligyümölcsöt adagolják. Vagy a teába is, ha épp a kisbótból elkapkodták az élelmesebb vásárlók az igazit. Legalább nem visszataszító, nem is csinálnak túl nagy faksznit belőle, citromsav, aszkorbinsav, keményítő, mi kell még?
Barackíz/hitlerszalonna
Sütésálló lekvár. Mint sok remek táplálékot természetesen ezt is a háborús teherviselésből kifejlődött éhinség és nyomor hívta életre. Beton keménységű, könnyen tárolható förtelem, leheletnyi gyümölcsre hasonlító valamikkel, cukorral ha épp akadt és más kellemes kiegészítőkkel, mint a porcelántörmelék, vasszög, gézdarab, kinek a gusztusa szerint. Élelmeseb nagynénik az egérrágta kredenclyukakat is ezzel toldozták-foldozták, mivel ha ebbe harapott szegény egér, biztos, hogy nem tért vissza egyhamar. Mindemellett szerintem kerti vagy szobai papucsnak is ideális, csak türelem és egy éles bökő kell hozzá, hogy a kívánt alakúra formázzuk, illetve némi furfang.
Fagyasztott halászléalap
Igazi, jó minőségű halászlevet sosem fog előállítani az, aki úgy indul neki, hogy mélyfagyasztott állapotban vásárolja meg hozzá az alaplevet. A jó halászléhez a legnagyobb körültekintéssel kell megválogatni minden egyes összetevőt, a haltól a fűszerekig, a paprikától a tésztáig (tájegységtől függően, ugyebár). Sűrítmény segítségével maximum piros színezetű hallevest lehet kreálni, amelyet igazi gasztroforradalmár sosem venne a szájába.
***
Kapcsolódó:
Új gasztronómiai csoda született: a kenyeres kenyér
A hónap terméke: a laktózmentes májkrém
Legközelebb a legborzasztóbb készételekkel jelentkezünk, ha rányomsz a like-ra, nem maradsz le róla!