Beépített főnök - Magyarország - Függő Hírügynökség

northpark_sidebar.png

 

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Tamás J. Bertalan

ÖNKÉNTES MÉRVADÓ - Kíváncsi, hogy festene Vitézy Dávid jegykezelőként? Netán Simicska Lajos jólláthatósági mellényben, lapáttal a kézben? Ne aggódjon, nem felsővezetői munkatábort csapatépítőt szervezünk, csak elmeséljük milyenek lennének a népmesék napjaink Magyarországán.

 

Bizonyos szubkultúrák képviselői tudni vélik, hogy a mi seggünkből jön a napfény - ti. hogy Jézus magyar volt, a Kárpát-medence a Föld szívcsakrája, meg amúgy is, általában minden, ami fasza, szerény nemzetünktől eredeztethető. Ez részben igaz, hiszen itt vagyunk mi is, de félre a nagyképűséggel, itt az ideje belátni, hogy ha nem nyúlhatná le tőlünk az imperialista nyugat a szellemi potenciált, bizony sehol sem tartanának. Hogy csak egy releváns példát említsünk napjainkból: a kereskedelmi televíziózás is felfedezte magának a Mátyás királyhoz kapcsolódó mesekincset, és megszületett a Beépített főnök (Undercover Boss) című sorozat. A műsorban milliomos cégvezetők ragasztanak Balázs Pali-szerű parókát a fejükre, lövetik ki a fülüket, és bújnak álszakáll mögé, hogy így vegyüljenek el a saját cégük szervezeti struktúrájának legalján ücsörgőkkel - eladókkal, takarítókkal, patkányfogókkal. A reality-dokuban a kamerák jelenlétét úgy magyarázzák a gyanútlan munkásoknak, hogy az unszimpatikus és a kétkezi munkához látványosan cseppet sem konyító szerencsétlen egy olyan műsorban vesz részt, ahol az emberek különböző munkákban próbálhatják ki magukat, hogy a végén új állást válasszanak maguknak korábbi megunt tevékenységük helyett. A főnök célja, hogy mélyebben megismerje a dolgozók, és közvetve cége problémáit, és e tapasztalatokra alapozva tuningolja fel aztán a morált e válságtól terhes időkben.

 

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy lespanol néhány hányatott sorsú, minimálbérből tengődő arccal, aztán a végén leszedi a parókát, öltönyt húz, és egy könnyfakasztó szónoklatot követően fizetésemelést és dollártízezrekben mérhető bónuszt ad nekik, amivel egyrészt nem old meg semmilyen problémát vállalati szinten, ellenben sikeresen generál némi bérfeszültséget a szerencsétlen átejtett fickó meg a többi háromszáz munkás közt, akik ugyanúgy a szalag mellett állnak egész nap, de nem kapnak egy kanyit sem. Ez ugyebár szemmel láthatóan úgy baromság, ahogy van, ráadásul a jelenetek olyan átlátszóan vannak megrendezve, hogy ahhoz képest Káel Csaba életműve már egészen filmszerűnek hat, ennek ellenére azonban a show hihetetlenül népszerű, és számos változata van Ausztráliától Amerikáig. Nos, egy kísérlet erejéig mi is eljátszottunk a gondolattal, hogy milyen volna a Beépített főnök jelenkori magyar változata, és azt kell, hogy mondjuk, az eredmény a legkevésbé sem emlékeztet a népmesékre.

 

Lelki szemeink előtt nyomban felsejlett Vitézy Dávid, amint a jóllakott napközisre emlékeztető idomait otromba BKV-ellenőrgúnyába gyömöszöli, hogy aztán felpréselődjön a metróra csúcsforgalomban ellenőrizni a munkából hazafelé igyekvők bérletarzenálját, miközben megpróbál kedélyes beszélgetést folytatni kollégájával, a 36 éves, kétgyermekes Blaskóné Marikával. A próbálkozás akkor feneklik meg, amikor Marika olyan Vitézy számára idegen szavakat kezd használni, mint "turkáló", "másodállás" és "szocpol". Vitézy eközben véletlenül olyan vagonba száll, mellyel épp ultrák igyekeznek az aktuális Fradi-meccsre, így jó néhány pofonnal lesz gazdagabb. Dühében aztán megbüntet egy félrészeg fickót, aki kifizetné ugyan a helyszínen a büntetést, de Vitézy nem tud visszaadni tízezresből, mert csak húszezres van nála.

 

Simicska Lajos története egy tom sawyeri tanmese, melyben nem a Közgép vezére áll a szerencsés oldalon: személyesen áll be autópályát építeni, de kollégái egyből kiszúrják maguknak az új húst, így ő lesz az az egy, aki dolgozik, miközben a többiek a lapátra támaszkodva nézik, így kvázi (tudtukon kívül persze) ő maga fizet azért, hogy helyettük dolgozhasson. Az epizód végére Simicska a bitumen gőzétől teljesen elveszíti a szaglását, de ez nem zavarja különösebben, mert a pénznek amúgy sincs szaga. Nyerges Zsolt sem jár sokkal jobban, ő mezőgazdasági munkálatokba veti bele magát némi agrártámogatással, de már az első perctől azt hiszi, lebukott, pedig kollégái csak a nyergesvontatóról beszélgetnek. Később súlyos bonyodalmat okoz, mikor véletlenül a felcsúti polgármester nehezen megszerzett trágyáját hinti szét a földeken.

 

A következő epizódban a gazdag építési vállalkozó alászáll a milliós szerződések és bőrfotelek mellől a malter és az állványzat világába, hogy culágerként próbálja ki magát. Meglepetésére beosztottjai a napot nem a betonkeverő mellett, hanem egy közeli italbolt pultjánál kezdik hajnalok hajnalán, ahol szert tesznek arra, amit maguk között csak folyékony radiátornak neveznek. A körte ízű szeszesital a legkevésbé sem emlékeztet a koktélokra, melyeket hősünk a medence partján szokott kortyolgatni, így aztán el is kapja az émelygés, mint Kerényi Imrét, ha konyakot lát, és rögtön tele is rókázza az egyik malteres vödröt. Kollégái persze jót derülnek rajta, és azon nyomban elkönyvelik nyápicnak, ő pedig megtudja, hogy egy-két fröccs bedöntése nélkül ez a munka gyakorlatilag elviselhetetlen, olyannyira nincs arányban a fizetés a melóval. Hősünk elámul azon, hogy munkásai ennyi alkohol elfogyasztása után is képesek egyenes falat előállítani, így aztán felfedi magát, és havi 10 literes emelést ígér nekik a Durbincs Sógor nevű kannásborból.

 

Számtalan lehetőség van még - Baldauf László a CBA hentespultjában próbálja ki magát, Gattyán György saját hálószobáját kamerázza be, Ungvári Csaba befagyott váltókkal küzd - de a befejezés ezúttal egész biztosan nem olyan lesz, mint a korábbi verziókban láthattuk. Emelést ugyanis nem kap senki, de hőseink újfent megbizonyosodnak majd afelől, hogy ez - ti. az övék - tényleg a létező világok legjobbika, és változtassa meg a morált ebben az országban az, akinek két anyja van.

 


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggohirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr456556207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ja, menjen át vitézy jegykezelőbe ... és maradjon is ott!
Ki az a "gazdag építési vállalkozó"? A gázszerelő? Nem hiszem, hogy neki gondja lenne az alkoholbevitellel, függetlenül az elfogyasztott alkohol minőségétől. Egyrészt komoly gyakorlata van ebben, másrészt pedig jelentős testtömegindexe is védi az alkohol túlzott hatásaitól (sok kis sejtben sok alkohol tud elégni, ha kell.)
geci mekkorát röhögnék, amikor vitézyt először bassza pofán valami dzsipó. :D
monnyuk orban viktor maga mondta el, hogy idonkent "rangrejtve" jarja az orszagot. Nyilvan agyara mentek a Matyas kiralyos mesek...
A "politikailag független" jobboldali cégvezetők híresen humortalan emberek, tehát kizért hogy ezek belemenjenek valami ilyesmibe.
@Hefe: Rangrejtve a miniszterelnok. Mert egy multi nagyfonoket kurvara nem ismeri meg az ott dolgozok 95%-a, de a miniszterlnok hogy maskarazza el magat es beszel teljesen mashogy, amit mar ezerszer hallott a lakossag?
Kár hogy mai világban a legtöbb politkai felső vezető már nem tudná ezt eljátszani, valszeg az utcára se mehetne ki anélkül hogy valami nagyokos ne menjen neki...

Egyébbként sok multi követi azt a stratégiát hogy a vezetésnek végig kell járnia a hierarchiát. A Meki pl híres volt arról hogy a menedzsment annak idején kötelezően megjárta a pultot, és nem csak egy napra.

Sok nagy nemzetközi cég eleve csak olyan embert tesz meg vezetőnek aki más leányvállalatnál is sikeres volt. amellett hogy a partner státusz feltételezi hogy egyben tulaj is, és a saját pénzét is beletette. Ilyen a politikában nem annyira értelmezhető persze...

@Túrós: errefelé lecserélték a 40 éves csotrogányokat új volvókra, és lassan dolgoznak a megállókon is tereken is. Vannak terültek ahol alulteljesít a mostani gárda, ez szerintem nem olyan....

Ettől függtelneül elkelne néha a főnöki minőségellenrézés a BKVnál...
ez az írás vicces, mint egy vakbélgyulladás
A vitézi nevű pöcs még a büdös életben nem dolgozott, az első munkaviszonya vezérigazgatói állás.
Egyszer dolgoznia kéne, elsírná magát.
Ez a vitézi ez kicsoda, hogy 28évesen egy 2 milliós metropolisz közlekedését irányítja??
Valami zseni a csávó, hogy kihagyta a ranglétra végigjárását???
Vagy a nyalásban zseni?
mondjuk pont a a Vitézy Dávid az egész brancsból az egy, aki minőségi előrelépést jelent posztján az elődjéhez képest. Hogy ezt rokoni kötődésétől függetlenül, vagy annak ellenére, azt nem tudom.
@Shopping: Orbán zsidó rokona röviden és tömören.
@nincs_nick: Miert fontos, hogy zsido-e? Mellesleg honnan a jo budos picsabol veszed? Orban cigany, Vitezy zsido, az kozos osuk meg egy meleg neger, nem?
@pushup: ja, Vitézy elődje még inkább gáz volt...
@Szelid sunmalac: Olvasni tudsz-e sünidisznó?
Csak a pontosság kedvéért: vitézy sosem volt főnök, csak kinevezték valahova vezetőnek. A főnök nem a kinevezéstől az, hanem a beosztottak belé vetett hitéért, lojalitásukért. vitézinek ilyesmije nincs, sosem volt, talán lesz, de nem kinevezés árán. ha vitézy elmenne egy másik vállalathoz mondjuk a versenypiacra (ne tessék röhögni), és elhívna pár munkatársát, valószínűleg senki nem menne vele. Egy főnökkel menne mindenki akit hívna. Így megy ez.
süti beállítások módosítása


Függő Hírügynökség © 2012 | Impresszum | Médiaajánlat | Monarchia | Antimetál | Spoiler | Muszlim Csajok |