Péntek 13: Honnan jön ez az egész hülyeség? - Függő Hírügynökség

northpark_sidebar.png

 

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Függő Hírügynökség

ÖNKÉNTES MÉRVADÓ - Ha péntek véletlenül épp 13-ára esik (mint ahogy ma is), óhatatlanul eszünkbe jut, hogy jó lesz vigyázni, mert ez az együttállás különös balszerencsét hordozhat. Aki nem babonás, az is egész biztosan hallott már a péntek 13-át övező hiedelmekről. De mégis honnan jöhet ez a furcsa félelem, és hogy lett a hét utolsó munkanapja, ez az örömteli esemény ilyen félelmetes annyi ember számára, csak azért, mert épp erre a dátumra esik?

friday-i-love-you1.jpg

Mi volt előbb: Péntek 13., vagy Péntek 13.? Értsd: a félelem a 13-ára eső utolsó munkanaptól, vagy az azonos című film? Nyilván az előbbi, sokan mégis leginkább az utóbbira asszociálnak, ha erről a napról hallanak. A péntek 13.-tól való félelem azonban régebbi, mint gondolnánk.


Már a Bibliában is


A Bibliában egy csomó rossz dolog történt, ami éppen péntekre esett. Hogy mást ne mondjunk, Jézust is ekkor feszítették meg. Hogy mást is mondjunk: pénteken kattant rá Ádám és Éva a tiltott gyümölcsre, aznap rombolták le Salamon templomát, és a rómaiak is szerettek péntekenként kivégzéseket tartani, és oroszlánok elé vetni a keresztényeket (lásd a "mást ne is mondjunk" pontot). Ezek alapján azt gondolhatnánk, hogy a pénteket övező babonák a keresztény mitológiában gyökereznek, pedig máshol is bőven találunk rájuk utalást. A germánok szerint például balszerencsés volt házasságot kötni az istennőjük, Freyja nevét viselő napon.



Mi Rebecca Black "dala" óta hiszünk a balszerencsében...


Jó, de miért éppen 13?


A 13-as számnak is vannak bibliai gyökerei. Ott van mindjárt az utolsó vacsora (nem ez, hanem a valódi), ahol épp tizenhárman voltak jelen (ti. Jézus, meg az apostolok). De a hindu vallásban is balszerencsét jelent, ha tizenhárom ember tartózkodik egy helyen, és a skandináv mitológia is beszámol olyan esetről, amikor tizenkét Isten között váratlanul megjelent Loki, a bajkeverő istenség, és széthúzást szított. Egyes vélemények szerint a 13-as szám démonizálása a formálódó patriarchális társadalmak azon törekvésében rejlett, hogy elfeledtessék a korábbi, matriarchális, nőközpontú vallási közösségeket, melyek a primitív társadalmakban még igencsak jellemzőek voltak, és melyek esetében a 13-as szám más jelentéssel bírt: holdévekben számoltak, melyek 13 ciklusra bomlottak.



Akadt, aki megpróbálta megakadályozni Júdást, de a 13-ak bulija végül mégis elszaródott


De hogy jön össze ez a kettő?


Kiváló kérdés, köszönjük! A péntek 13. balszerencsés kontextusban történő említésére először 1869-ben került sor, az olasz zeneszerző, Rossini életrajzírójának, Henry Sutherland Edward-nek tollából. A szerző saját babonáit írta a könyvbe a Rossini halálát illető ama körülmény kapcsán, hogy nevezetesen péntek 13-án hunyt el, tekintve, hogy Itáliában ezt a babonát nem ismerték, és kifejezetten szerencsés számnak számított a 13. De más híres esemény is kötődött e dátumhoz: bár bizonyíték nincsen rá, de állítólag a Templomosok pere is ezzel  a nappal kezdődött, és II. Harold is aznap rúgta össze a port Hódító Vilmossal, aki aztán erre elfoglalta Angliát.  Az viszont kétségtelen, hogy ez a hiedelem régóta tartja magát, és a híres horror-franchise is sokat tett azért, hogy ne merülhessen feledésbe. Aki bővebben elmerülne a témában, annak itt egy nagyon alapos összefoglaló.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggohirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr925688053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása


Függő Hírügynökség © 2012 | Impresszum | Médiaajánlat | Monarchia | Antimetál | Spoiler | Muszlim Csajok |