Jó a buli, csak sok a köcsög! - A Művészetek Völgye 2013 élőben - Függő Hírügynökség

northpark_sidebar.png

 

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Tamás J. Bertalan

DALFEJTŐ - Már a négyes is megírta, hogy annyi év után idén megint érdemes leruccanni a Művészetek Völgyébe, és bár nem egy Spencer-Hill Fesztivál, mi úgy döntöttünk, megér egy néhány napos tesztet. A légkonditól és hűsítő szesztől, illetve kisüstire semmilyen szinten sem hajazó szomjoltótól mentes stúdióba száműzött Chat Géza korrigálja és kommentálja a fejleményeket. 

sokaköcsög.png

köcsögök...


Vasárnap


17:37 Vonat, busz, busz, és már meg is érkeztünk Kapolcsra. Meg nem tudnám mondani, hány éve voltam a völgyben, de nem tegnap. Leteszteljük, mi változott.

18:23 A Gólya Udvarban fogunk megszállni. A helyet a tök menő Gólya nevű "szövetkezeti presszót" is üzemeltető arcok viszik. Ha valaki nem vágná, ez a kocsma volt a Szomjas György-féle Roncsfilm egyik fő helyszíne a nyóckerben, amit aztán egy halom fiatal éppen feltámaszt hamvaiból. Mindennapi arconpörgés, mondjuk az irtó menő Kula Band (ami köztudottan TBG országos zenekara és itt lehet őket szotyiért cserébe meghallgatózni, a szerk.) koncertjéről lemaradtunk, de majd pótoljuk valamivel.

19:23 Ezt az írtó antimetál ajánlót muszáj idekopiznom, mert olyan, mintha Modor Tibi (egyik legnagyobb antimetál.blog.hu rajongó, ever, a szerk.) rommá tépte volna magát: "Az Ozmo szívbemarkoló melódiák, harapós grooverajok, pszichedelikus tévelygések, jazzes pajtizások, francia filmzenék, hősrockos jégtörések, és erdő mélyén táncoló boldog lények közt bolyong ide-oda hegedűvel, zongorával, basszusgitárral, és dobbal felszerelkezve".

20:17 Ja, azt elfelejtettem mondani, hogy a fenti sorok az Ozmo nevű zenekar ajánlójából származnak. Mondjuk mi csak az Ozzmosis nevű Ozzy Osbourne lemezt ismerjük, de kíváncsiak vagyunk. 


Eközben a stúdióban: egy kisebb gyerekmedence megtelt az altestemről lecsorduló izzadtságcseppektől, úgyhogy a kommentár minden szintjét mellőzném. Ha már hőség, akkor hogyé' dobálják arrafele a Celsius fokosokat? A pajtákból áradó trágyaszag hűti-e a levegőt, vagy a művészek már akklimalizálódtak a vidéki szauna partira?

22:04 Késik a zenekar, úgyhogy kénytelenek voltunk eljönni Cili néni kocsmájába. Jó a viceházmester, és ide jönnek a völgymunkások meló után pihenni --> inni. Amúgy már rájöttem, a völgy olyan, mintha egy tájjellegű Woodstock és hobbitfalva kereszteződése lenne.

cilineni.png

Egy kép a névadóról a kocsma falán

23:20 Kajakra lekéstük a koncertet, már egy másik banda nyomja, de ők többet hangolnak két szám között, mint a számok hossza. Vagy nem kapnak kontrollt, vagy kapnak, és akkor ez direkt ilyen rossz. 2013-ban Balaton-klón zenekart csinálni kurvára nem menő, úgy is mondhatnám, hogy ezért tart itt ez az ország.

02:12 Ennyi volt, feladtam, a sátorban próbálom álomra hajtani a fejem, miközben dübörög a Képviselő Funky. Soha jobb altatót!

Hétfő

09:17 Most olvastam a kérdésed, Géza. Nos, most keltem fel, és már 30 fok van. Alányomom a fejem a csapnak, biztos, ami biztos.

Tamás, bár átérzem a helyzeted, hogy nem lehet egy non plus ultra a sátor páratartalmában  kényszeresen, ha kell, ha nem inhalálva Képviselő Funkyra elszenderülni, de az talán még nagyobb kínzás, hogy a klíma ellenére is úgy érzem, mintha a pokol bugyrában gőzfürdőznék. Mára mi a terv? Mész agyagozni vagy valami népi hangszeren metálszólót nyomni?

Nos, megpróbálunk az árnyékban elvegetálni egy sörkoktél mellett, amíg ennyire tűz a nap, aztán körbenézünk az ofisöl programok közt. Annyit elárulhatok, hogy nagy leleplezés várható! Ja, és nem irónia volt, a Képviselő Funky kurvajó!

12:10 Völgy Retro: a fesztivál alapvető jellemzője, hogy az ember lépten-nyomon kirakodóvásárba botlik, és ahogy az lenni szokott, a sok tényleg fasza kézműves cucc mellett néha megjelennek a kevésbé igényes termékek és szolgáltatások. Jó pár éve hangzott el az alábbi párbeszéd egy vásári grafológus és random kuncsaftja közt (tegyük hozzá, a nő annyira értett a grafológiához, mint én, és az íráskép helyett abból próbálta kitalálni az illető személyiségét, hogy az történetesen egy négysoros verset vetett papírra).
-Maga egy nagyon érzékeny ember lehet. Ha jól sejtem, gyerekekkel foglalkozik...
-Hát, vám- és pénzügyőr vagyok...

13:21 Ambrus Attila, a viszkis rabló a börtön óta keramikusként keresi a viszkirevalót, itt is van standja, ahol piásflaskákat árul.

viszkis1.png
viszkis2.png
viszkis3.png

17:09 "Mindig köszönj Kovács Lázárnak, sosem tudhatod, hogy nem ő az apukád..." Az előbb találkoztunk a tévés szakáccsal, de nem köszönt vissza. Ezt úgy hívják: egyoldalú találkozás.
 
19:21 Jó, jó, azt el kell ismerni, hogy Palya Bea a maga műfaján belül tök jó, de azért három számnál többet nem bírtunk belőle. Egyébként van külön Palya-udvar (értitek, mint a pályaudvar, írtó szellemes), ahol minden délben ugyanaz a program, és a címe (dobpergés...): Déli Palya-udvar. Ami amúgy szó szerint egy udvar, így akik nem vettek karszalagot, azok a kerítésen kívül ülve röhögnek azokon, akik de.

19:53 Állítólag nagyon durva vihar jön Kapolcs felé. Meglátjuk mennyire mossa el a bulit, meg a filléres Tesco-sátrunkat.

21:03 Elugrottunk a Blue sPot Caféba. Ha valaki nem tudná, a Blue sPot Bajnai ex-pénzügyminiszterének, Oszkó Péternek a blueszenekara, no és ők viszik ezt a helyszínt. A Blue sPot dalait anno alapos elemzésnek vetettük alá a Spoiler dalfejtő rovatában, és bár sok kommentelő nem vette a lapot, Oszkó facebook oldalán jelezte, hogy érti a poént. Ma este egyébként Beatles-est lesz, ahol ők is fellépnek, úgyhogy eljöttünk, hogy meghallgassuk, hogy harmonikázik a volt pénzügyminiszter. Mondjuk a Beatlesben nem sok szájharmónika volt, de sebaj.
 
21:27 Hihetetlen leleplezés! Csányi Sándor áll az Oszkó-féle bluesfesztivál mögött! (Nem ám...)


blue spot.jpg

 

22:31 Borsörmester. Így hívják az egyik fellépőt. Tényleg. Mondjuk még mindig jobb, mintha Nappali Trippernek hívnák őket. Van egyébként erre egy találó kifejezés: a faterrock.


23:41 Nem volt Oszkó (illetve volt, de nem játszott), úgyhogy még az ég is elsírta magát. Esik, de viharnak azért nem mondanánk, ettől még egy teszkós sátor sem fog beázni. Viszont az emberek mind behúzódtak a fedett placcokra, úgyhogy mindenhol heringparty van. A Polski Drom koncertjén toporgunk a tömegben, igazán bensőséges élmény.

00:44 Az mondjuk fura, hogy a helyek viszonylag korán bezárnak, legalábbis fesztiválhoz képest. Éjjel egy felé már baromi nehéz kaját szerezni. Régen minden jobb volt...

 


Kedd


09:41 Már nem esik, ellenben erős szél van. Hideg vízben zuhanyozni úgy, hogy átfúj a szél a zuhanyzón elég érdekes élmény. Fogalmazzunk úgy, hogy egyfajta Bear Grylls túlélőshow résztvevőjének érzem magam. Tudják, vannak részek, amikor Bear visz magával valami vállalkozó kedvű, városi ficsúr celebet, akin aztán végigröhögi a műsort, hogy mennyire puhány.

11:10 Völgy Retro: Évekkel ezelőtt, mikor még hat község együtt nyomatta a völgyet (Kapolcs, Taliándörögd, Monostorapáti, Vigándpetend, Pula és Öcs) még jóval nagyobb tömeg volt, és aki jegyet váltott a fesztiválra, ingyen használhatta a falvak között közlekedő különjáratokat, amiket csigabusznak hívtak. Mindig baromi sokan próbáltak felpréselődni rájuk, így aki lemaradt, az várhatott a következőig A nagy tülekedést egyszer aztán megelégelte a sofőr, és becsukta az ajtót, amivel szerencsésen odacsukta a tesóm fejét. Érdekes, haszontalan tény: ha rád csukódik a buszajtó, az egyáltalán nem fáj, ellenben általános derültséget kelt a körülötted állókban. Ma már egyébként nincsenek csigabuszok, marad az autóstop, meg a helyközi járat.

16:45 A nap kínzó kérdése: Harcsa Veronika vajon rokona Csuka Mónikának? És a Roy és Ádám Trióban ki lehet az a harmadik szerencsétlen, akit nem raktak bele a zenekar nevébe?


19:14 Völgy Retro: egyszer régen a Fábry állt mögöttem a sorban a sültkrumpliért. Akkor még megvolt az a fehér kis kutyája. Meg állítólag a humora is.

Géza a stúdióból. Itt a városi paneldzsumbujban is elég durva a hippi/hipszter kontra normál ember/jó nagy magyar arány, de ott a völgyben mennyire fogy a batikolt póló? Mi az idei Művészetek Völgye Divat, csak hogy ilyen bulvárosak legyünk.

 

Hippifíling akad, de nagy magyarokkal nem találkoztunk (értsd: magyarkodó magyarokkal). Alapvetően jófejség van, csak egyszer futottam bele egy börtönviselt formába, aki kilátásba helyezte, hogy megüt, ha kiderül, hogy borotválom a farkam (az összefüggést ne keressék), de aztán elvonta a figyelmét a Crazy Daisy Jug Band.

 


21:38 Benéztünk a Hobo Klubba, ahol minden este másik lemezt játszanak Hobo életművéből. Mondjuk a Vadászat szerintem a második legjobb magyar lemez (mint lemez tartom jónak, jobb dalok természetesen vannak), de voltak azért elég gyenge produkciók is a többi között, mindenesetre egy esélyt adtunk neki. Éppen a Honky Tonk Woman-t nyomták, amikor Hobo, aki valamiért utálja a médiamunkásokat, elnyomta a szokásos műsorszámát, és leállította a koncertet, hogy elkezdjen üvöltözni egy operatőrrel, és forgatási engedélyt követelni tőle, ami egy sajtónyilvános eseményen, pláne fesztiválon, ahol minden koncerten hemzsegnek az operatőrök, önmagában kimeríti az értelmetlen erőfitogtatás és kivagyiság fogalmát. Önérzetes a kis lator. Amúgy más forrásból azt is megtudtuk, hogy Hobo, aki ősztől a Nemzetiben is nyomja az ipart, olyan műsorral készül, amiben saját magát fogja parodizálni, és állítólag nagyon vicces lesz. Szóval magyar stand-uposok reszkessetek, a leples bitang kicsinál benneteket!


22:38 Bulcsú és a cimbik tolják a Gólyában (olyan számokat nyomnak lightos-jazzes kiadásban, mint a Hit Me Baby One More Time, a What's Going On In Brazil, vagy Dögös Robi kiváló szerzeménye, a Jön az Ádám a 7-es BMW-vel). Még betolunk pár sört, meg egy lángost (hángérien pizza, bájdövéj), aztán holnap elpályázunk.

 

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggohirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr185430478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

voltam ott pár éve: már akkor is úgy elszálltak az árak, hogy simán kitehetik a prémium hippi-műszakadt fesztivál táblát. tényleg sok a haszontalan köcsög, cserép, cukiság és mukiság (ami előbb a polcodon porfogó, aztán a lomtárba kerül, 10 év múlva [szerencsés esetben] pedig lomtalanításkor a p-ba), fel-felbukkannak rettentőmély-magyar motorosok, és olyan félrevezetettek is bőven, akik hamisítatlan, jó hangulatú forgatagra, fesztiválra vágynak, de csak zsírban tucsogó ételeket, végtelen sorban állást, parkolási káoszt és még mindig köcsögöket kapnak.
Nem irigylem azokat akik ott vannak.
@Plumper_: nem is tudtam, hogy a köcsögök így rühellik egymást.
@☉ ☾: mi meg azokat nem, akik nem voltak ott. Persze érdekes a véleményed, ha nem is vagy ott, csak a fenti lakosztpólós fasz véleménye alapján ítélsz.
süti beállítások módosítása


Függő Hírügynökség © 2012 | Impresszum | Médiaajánlat | Monarchia | Antimetál | Spoiler | Muszlim Csajok |