Kis Magyar Borhatározó 2013 - Pénztárcakímélő válogatás - Függő Hírügynökség

northpark_sidebar.png

 

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Függő Hírügynökség

UTOLSÓ VACSORA - Ez évtől bizony drágább lesz bort vásárolni, így összeállítottunk egy listát arról, milyen termékekből érdemes bespájzolni a szűkösebb anyagi keretek között. Két végletet vettünk figyelembe: 1. ha már drága a bor, akkor lehetőségeinkhez mérten a legjobb palackokra csapjunk le, és 2. ha már drága a bor, akkor minél olcsóbbat vegyünk, és áldozzuk fel az ízélményt a hatás kedvéért. Mindkét típusból 5-5 fajtát ajánlunk a tisztelt borfogyasztó közönségnek. 

 

 

 

barátok3.jpgBarátok bora - Ezerjó Olaszrizling Fehér Száraz


1l: 270 huf


A név ne tévesszen meg senkit, a címke tanúsága szerint az Európai Unió országaiból származó fehérborok keveréke, szóval igazi borkoktél ez. Mi forralt bornak is kipróbáltuk, és arra az érdekes következtetésre jutottunk, hogy forralás előtt és után nagyjából ugyanolyan íze van, viszont legalább üt. Savai kellemesek, mást pedig amúgy sem érezni rajta, de ahogy mondani szokás: szód(abikarbón)ával elmegy.

 

Juhász testvérek pincészet: Pinot Noir rosé 2012juhasz-egri-rose-2012.jpg


ára: 800 forint körül (pincénél olcsóbb)


Tény, hogy rosét mindig frissiben kell fogyasztani, azaz az adott évben palackozott, friss termékeket vásároljuk fel, mivel hogy ennek a kreatúrának nem tesz jót az üvegben érés. E bortétel minden ízében könnyed és a frissesség esszenciálisan része. A nem rég lepalackozott nedű enyhe széndioxiddal pezseg a poharakban, mintegy csiklandozva az amúgy is csúcsra járatott ízlelőinket. Könnyed gyümölcsössége az eperben utolérhető (roppant jellemző a rosékra) lágy bogyós gyümölcsök bújnak még, kis ribizli is talán. Fröccsnek, délutáni fellendüléshez, laza vacsorához ideális.

 

 

o2131.jpgCsaplárosné - Fehér Száraz


2l: 483 huf


A palack alapján simán azt hihetnénk, véletlenül egy üveg étolajat sikerült vennünk, de a tartalom korántsem csúszik olyan olajozottan, mint gondolnánk. A fényt szépen töri, színe opálos, ízében akkumulátorsavas hatások keverednek enyhe mérgesszömörce-beütéssel. Szóda nélkül is mintha enyhén szénsavasnak éreznénk, és ez az erő egy napnyi felbontva történő tárolás után sem csillapodik benne. Ehhez képest a noah igazi ízorgia, de hát sokkal inkább a hatás kedvéért kell fogyasztanunk. Javaslatunk tehát, hogy az első pár pohárkával lehetőség szerint húzóra bánjunk el, és midőn tompulnak érzékeink, már nyugodtan nekiláthatunk a csendes borozásnak.

 


Tóth Ferenc: Egri Kadarka siller 2011
toth-ferenc-egri-kadarka-siller-2007.jpg


ára: 950-1200ft


Maradva a könnyedebb borok talaján, nagy kedvencemre térnék ki, épp egy pohárhajtásnyira. A Kadarka remek magyar fajta s ha még egy olyan remek technológiával kezelik mint ami a siller borok előállításához kell, abból rossz nem sülhet ki. A piros bornak is mondott siller annyiban különbözik a rosétól, hogy hosszabban hagyják héjon a szőlőt s így pikánsabb ízt és sötétebb színt kap a bor. Az egri formátum karakteres, kissé talán túl összetett ízvilággal bódít, egy ilyen könnyedebb koncepciónál az ember laza gyümölcsösségre számít. Ami persze meg van, az szerfelett remek. 

 


durbincs.jpgDurbincs Sógor


1,5l: 303 huf


A "durbints sógor" és "bor" szavakat a Google képkeresőjébe pötyögve egyből Pálffy István bukkant fel borospohárral a kézben, és ezt égi jelnek tekintettük arra vonatkozólag, hogy vizsgálódásunk a megfelelő kerékvágásban halad. Mindenki sógorának (akinek nevét a Gárdonyi műtől eltérően cs-vel írják) itala eredetileg állítólag almabor volt, így mára méltó versenytársa lehetne a mostanság egyre divatosabb cidereknek, de akkor meg mitől vörös? A Durbincs mindenesetre már a címkéjével is bebizonyítja, hogy nem árul zsákbamacskát: "ha ezt iszod, kb. ilyen leszel".

 

Szászi pince: Szent Györgyi-hegyi olaszrizling10.JPG


ára: 1400ft


Hogy egy rettentően elkoptatott szófordulattal éljek, a Szászi ÖKO-pince bora maga a magyar olaszrizlingek koronázatlan királya. Erőteljes és súlyos, enyhe penészes sajtszagot mutat, izmos kerek savakkal, kegyetlenül komplex ízvilággal, melynek megfejtését nagyobb szervek véleményére bíznám. Egy szó: klasszis; és még egy: a honi szinten páratlan e balatoni termék. Bodza és egy kevés zöldalma épp úgy megbúvik az ízek rohamában mint az enyhe kissé marcipános hatás. Vendégeknek, kurtizánoknak, vegyészmérnököknek jó!

 


dankó.jpgAdrenalin Dankó - Édes vörösbor


0,75l: 444 huf


Ahogy édesapám mondaná, "ami üvegben van, az már minőség", és jelen borral mi is szintet léptünk, hisz literje majd' kétszer annyi mint összes eddigi ajánlatunknak a sokat olcsón kategóriából, ráadásul most, hogy saját rádiót is kapott, mi sem mehetünk el a híres betyár nevével fémjelzett nedű mellett. Édes, enyhén csipkebogyós hatások munkálnak benne némi rozsdás-füstös aromával, testes, pohárban gyönyörűen templomablakos, másodpercek alatt lilára festi annak falát, meg az ember fogát. Természetesen az ínyencek bátran feldobhatják egy kis Melanie, vagy America kólával.

 


Planina Mohácsi pincészet: Lárfa 2011planina-larfa-2011.jpg


ára: 1200ft


A busókat ugyan el lehet rémíteni pár faragott álarccal, de a borkedvelőket semmiképp ettől a fantasztikus cuvéetől. A busó jelmez maszkjairól elnevezett vörösbor remek savakkal mutatja a bodzától a kökényig hajló ízvilágot. Izgalmas, kissé laza, de mindennek ellenére rendelkezik egyfajta férfias karakterrel.  A pécsi borvidék remekével bárkit, bármikor le lehet venni a lábáról.

 


koccintos.pngKoccintós - Száraz fehérbor


2l: 383 huf


Nem hagyhatjuk ki természetesen a kannásborok királyát, Bartos Cs. István kedvenc borát, melynek még saját facebook oldala is van. Fogyasztását csak a legeltökéltebbeknek és a savhiánnyal küzdőknek javasoljuk, mert bár ízre olyn, mint ha valaki egyszer már elfogyasztotta volna előttünk, és mi a végtermékkel szembesülnénk, a hatás viszont utánozhatatlan. Sajnos ez nem csak az aznapi hatásra vonatkozik, a másnaposság közben úgy érzi az ember, menten leszakad a homloka, továbbá stabilan megfogadja, hogy "Soha többé nem iszom ma!". Aki azonban továbbra is érzi magában az erőt a mulatozásra, annak szóljon egy klasszikus magyar punkhimnusz, a Hawaii Kannásbor!

 


Skizo Badacsonyi pince: Vörös 2011
skizo-voros-shiraz-cabernet-sauvignon-2011.jpg


ára: 1000ft


A különleges Shiraz-Cabernet Sauvignon kombó érdekes és hatásos párosítása, az ifjú borászok által megalkotott hipszter külső rögtön galléron ragadja a külsőségektől elalélókat, a belső értékekért rajongókat meg pláne. Rohadt szexi, a szilvás, ribizli kavalkádból a testes fűszeresség józanít ki. A hatodik palack után a detox. Egészségére mindenkinek!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggohirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr485487982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ejh no. Dankó Pista nem betyár volt, hanem bazsevás. Nótaszerző. És XIX. századi cigány létére literátus ember.
süti beállítások módosítása


Függő Hírügynökség © 2012 | Impresszum | Médiaajánlat | Monarchia | Antimetál | Spoiler | Muszlim Csajok |