Nem döglik meg, csak átalakul - Godzilla evolúciója - Függő Hírügynökség

northpark_sidebar.png

 

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Pereszlényi Péter Pál

SPOILER - Godzilla ma már történelem. A filmek fiktív univerzumában, főként a sci-fi, fantasy, monster-movie palettán szinte megszámlálhatatlan karakter születik, fejlődik, transzformálódik a felismerhetetlenségig hol kreatív okokból, hol pedig a mocskos valóság mozgatórugója által, nevesül a bevétel okán. Godzilla a világ kezdete óta jelen van, de legalább is a mozgókép forradalma óta rikácsol a mozivászonról más és más formában. Megnéztük, hogyan változott az idők folyamán!

 

godzillaevolution2.gif

 

A japán „gorira” (ゴリラgorilla) és „kudzsira” (鯨(クジラ)bálna) szavak szerelemgyerekeként elgondolt, atomgombafelhő-fejű hüllő lassú metamorfózisa a dinókultuszt meglovagolva valami sárkánygyíkszerű cunamívá érlelte az ötletet.

 

godzillactor.JPG

 

Haruo Nakajima 1954 és 1973 között 14 alkalommal alakította a szörnyet.

 

Minden godzillák szépapukája, az 1954-ben született Gojira egy jelmezes harcművész prezentálásában már hüllő formájú, medve alkatú szörnypreparátumként slattyogott a japán kartonvárosok fölött. A monstrum és a Showa széria (1930-1979) második verziója 55-től szerepel minden világvége témakörű japán bullshitben, eleinte furfangos rosszakarójaként a japánok népének, később pedig válogatottan hülye dögökkel verekszik meg az egyre hüllőszerűbb szörnyeteg.

 

1954godzilla.jpg

1964mothravsgodzilla.jpg

1956godzillakingofmonsters.jpg

1962kingkongvsgodzilla.jpg

1964ghidora.jpg

 

'67-re odáig eszkalálódott a Godzilla-saga, hogy új szereplőként felbukkant Minilla, Godzilla fia.

 

1967godzillafia.png

 

A nyolcvanas években rebootolják a szériát (Heisei sorozat), és egészen 1998-ig szerepeltetik a sajátos elmebetegségükből csíráztatott suttyó T-rexet furábbnál furább helyzetekben.

 

1984godzilla.jpg

 

1985mechagodzilla.jpg

 

Ne feledkezzünk meg Godzilla terminátor-verziójáról, Mechagodzilláról...

 

1994godzillavsspacegodzilla.jpg

 

...és a '94-ben felbukkant Űrgodzilláról sem!

 

Az 1998-as amerikai rimék Gogó-ja e felsorolásból ki kéne hogy maradjon, ugyanis alaktanilag és jellemében is oly távol állt az eredetitől, hogy sem a kritikusok, sem a rajongók nem voltak hajlandóak elfogadni. Jelen sorok írója csak arra emlékszik e filmes opuszból, hogy Jean Reno nem komázza az államokbéli croissant.

 

1998godzilla.png

1998godzilla2.jpg

 

Ugyancsak rövid ideig tetszeleghetett a japán kultikon szerepkörében a Godzilla 2000 szörnye, ugyanis egyszeri világmentő sztepptáncát követően a hungarocell szörnyek örök vadászmezejére kárhoztatták - nyilván túl rövid volt a karja az életben maradáshoz.

 

1999godzilla2000.jpg

 

A 2000-es évek kezdeti szakaszában erősödött meg pár film erejéig az új prototípus, jellemzően a korai alakokra rímelve, egy sokkal inkább bugyuta, de agresszív véglényt ábrázolva.

 

2000godzillavsmegaguirus.jpg

2000godzillavsmegaguirus2.jpg

2001godzillavsmechagodzilla.jpg

 

A most bemutatott amerikai bigbudget címszereplője ugyan csillagsávos zászlóval takarja az intim szféráját, alakjában mégis az elfogadott mintákat követi.

 

2014godzilla2.png

2014godzilla.png

2014godzilla.jpg

 

Ha írásban lehetne most végszó gyanánt e monstrum halálböfögését vetnénk ide. Huahörrrböeeeee! Helyette álljon itt ez a videó arról, hogy készült az új üvöltés a klasszikusok nyomán:

 


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggohirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr126184796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Engem inkább a mutók hangja fogott meg.
süti beállítások módosítása


Függő Hírügynökség © 2012 | Impresszum | Médiaajánlat | Monarchia | Antimetál | Spoiler | Muszlim Csajok |