Rajzfilmhősök emlékeznek Szabó Gyulára - Függő Hírügynökség

northpark_sidebar.png

 

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Pereszlényi Péter Pál

CSÚNYAIRODALOM - Interjú rajzfilmsztárokkal című sorozatunk következő epizódjában a Magyar népmesék ismert alakjai vallanak a nemrég elhunyt Szabó Gyulához fűződő emlékeikről, viszonyukról. A sorozat szereplői közül A Mindent Járó Malmocskát, Gyöngyvirág Palkót, Sztereotip Boszorkány Alakot, Szóló szőlőt, Erdélyi népviseletet, Csillagszemű juhászt és A kőlevesből a követ kérdeztük a Titanic Filmfesztiválon.

 

918_1373999722.jpg

 

FH: A kérdés tulajdonképp mindenkinek szól, milyen érzés viszonthallaniuk/látniuk magukat egy teljesen idegen hanggal?

 

Erdélyi népviselet: Egyszerű a képlet, a hétköznapi értelemben vett hangom a szinkronszínészé, ezt ismerik, ő képes arra a kifejezőkészségre, melyre az általam kiadott orgánum nem. Ellenben remekül pantomimezem. A múlt héten azt hitték, hogy van metrólejárat a Gellért-hegyi kilátónál is.

 

Gyöngyvirág Palkó: Nem tudom, hogy arra gondol-e, hogy egy 7 esztendős királyfi kezébe ha belekerül egy másfélméteres borotvaéles penge, akkor jó-e ha befolyásolódik a hallucinogén gyöngyvirághagymáktól és hosszúszakállú törpéket lát, és a szeme se rebben, mer' egy fekete körben egy kék csillag?

 

FH: Na most ez pontosítaná, mivel egy kukkot sem értünk belőle!

 

Gyöngyvirág Palkó: Nem csoda, ebből is látszik, hogy a sajtó milyen felkészületlen. Ez a hetedik évados szerepköröm volt a Népmesékben. A szinkronosok akkor még úgy váltakoztak mint a monoklim színe egy május elsejei felvonulás katasztrofális kimenetele esetén. Arra akartam célozni, hogy én így mondtam volna el a sztorit. A Gyuszi bácsi meg ilyen kárikittyom módon!

sztereotipboszi.png

Sztereotíp boszorkány alak: Ijú uracska, hagy válaszoljak a korábbi kérdésére! Az, hogy miképpen éreztem magam, azt megmondhatom: az idegen hangoktól bizony csúful. Merthogy a csivitelő hangocskámat egy reszelt Columbóra váltották. Tréfálkoztak is a tésasszonyék, hogy mi van néném asszony, a Pumuklibul az Éder mester bújt beléd. He? Biztos tűle kaptad el a bajuszkórt is. Tönkretett ez a skizofrén lét. Egy idő után már csak pantomimben tudtam kommunikálni. Mert rettegtem, hogy bariton hangon rikácsolnék, na most képzelje csak ezt el az ágyban, vagy retekválogatás közben a piactéren.

 

FH: Milyen volt a közös munka Szabó Gyulával, hisz ő meghatározó "szócsöve" volt a sorozatnak?

 

A kőlevesből a kő: Ha a Frakk hangú úrra gondol, kitűnő színész volt. Úgy tudott belehatolni az ember tudatába, hogy észre se vettük s már helyettünk mondta meg a tutit, olykor a lelkünkbe furakodva rávett olyan dolgokra is... Például hogy rántsak ki egy sportzoknit és azt egyem. A mi a torkából áradt, az orkán erejű volt. Emlékszem, mesélte egyszer az egyik német karakterszínész a Vuk-ból, aki Kag szerepét játszotta, hogy a hazájában sokszor parodizálták, merthogy a magyar szinkronhagja (Szabó Gyula) egy hiteles ploretár róka orgánuma volt, míg a színész hangja leginkább egy törpesnautzer fingjára hajazott. Furcsa ellenpontot adott a karrierjének.

 

nepmesek.jpg

 

Szegény parasztlegény: Ezek a hangos dolgok ilyen magyar unikumnak számítanak. Például a Dr. Bubót egy női karakterszínész alakította, mivel csak ő tudott hitelesen repkedni úgy, hogy nem rondítja össze a stúdiószőnyeget. Gyuszi bácsi meg alámondta a férfias ideákat. Volt is felzördülés a baglyok feminista szervezeteinél. De senkit nem érdekelt, egy idő után az erdei baglyok is Szabógyulául huhoráztak. Sikk volt ez a nyelvezet!

 

Szóló szőlő: Igen... a Peter Falk is kevésbé tudott úgy rezonálni mint ő, egyszer egy Filmgyári kuglibálon elénekelték együtt a Don Giovannit. Peter Falk annyira a háttérbe szorult Gyuszi bácsi hangjától, hogy kiderült, nincs is ott.

 

FH: Végül mit üzennének a neves színésznek búcsúzóul?

 

A Mindent járó Malmocska: Üzenem a Clayton Farlownak a Dallasba, hogy ha arra járok, viszek svédcseppet. Imádta a svédcseppes rácsoslinzert!

 

A Mindent Járó Malmocska, Gyöngyvirág Palkó, Sztereotip Boszorkány Alak, Szóló szőlő, Erdélyi népviselet, Csillagszemű juhász, A kőlevesből a kő:

Gyuszi bácsi, ha a Jóisten - ne adja ég berekedne -, adja már kölcsön neki a hangját!


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggohirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr356098402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása


Függő Hírügynökség © 2012 | Impresszum | Médiaajánlat | Monarchia | Antimetál | Spoiler | Muszlim Csajok |