50 Guy Fawkes nem dönt kormányt - Függő Hírügynökség

northpark_sidebar.png

 

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Függő Hírügynökség

ÖNKÉNTES MÉRVADÓ - November 5. a pirosbetűs Anonymus ünnepnap. A puskapor-merénylet évfordulóján a világ 400 városában rendeztek megmozdulást, Budapesten is volt mocorgás, kimentünk, megnéztük. A családbarát lázadás nem döntötte meg a kormányt, egy honlap se bénult meg, helyszínen se volt semmi említésre méltó. Akkor minek volt?



Guy Fawkes egy vérkatolikus lázadó volt a 16. században. Ő akarta felrobbantani a brit parlamentet, de nem sikerült neki, ellenben elfogták és kivégezték jól. Olyan hű de nagyon nem is izgatott ez senkit - gondolunk itt a mai popkulturális szinten iszonyat menőnek számító Guy Fawkes-maszk és az ominózus parlamentrobbantási kísérlet népszerűségére - amíg Hollywood nem köpte ki magából a V, mint vérbosszú című filmet. Ebben a filmben egy eltorzult külsejű szuperember (nem kell szépíteni: a brit übermensch) egy Guy Fawkes-maszkban bosszulja meg a rajta elkövetett elég náciszagú kísérletezgetéseket, és egymaga rámutat az antiutópisztikus falanszter, de leginkább Orwell 1984-ét idéző diktatórikus kormány lépfenéjére és egy huszárvágással maga mellé állítja a félelemben élő polgárokat. Ez a sztori az azonos című V for Vendetta képregényen alapszik, és a szép az egészben, hogy ilyen szintű tisztogatás, amit V, a főhős vitt véghez, hogy az ellenállás élére állította a civileket, csak az erős képzelőerőnek köszönhetően jöhetett létre. Egy rakás fikció és néhány tollvonás az egész. Ezt a nem létező erőt akarja az Anonymus szervezete a valóságba is átültetni, de az ő érdemi tevékenységük, hackerek lévén ki is merül a fotellázadásban, a szó jó (honlapok feltörése, rendszerek látványos megbénítása) és rossz (otthon tespedés és puffogás) értelmében egyaránt. Tegnap volt a nemzetközi Guy Fawkes nap, a világ 400 városában vonultak utcára emberek ebben a maszkban, hogy megmutassák: elegük van, lázadnak. Budapesten is volt megmozdulás a Szabadság Menete néven. A végére odaértünk, de nem volt nagy a lelkesedés a kormány megdöntésére, meg úgy igazából semmire. Bezzeg külföldön.

- A Fülöp-szigeteken 115 kormányzati honlapot támadtak be

- Szingapúrban a városállam legnagyobb újságjának honlapja vált elérhetetlenné

- Száznál is több ausztrál honlapot törtek fel indonéz aktivisták

- Japánban az Anonymusok szemetet szedtek

Az eddigi leghíresebb akciója a Fawkes-akciócsoportnak az volt, amikor a szcientológiai egyház székháza elé vonulva tiltakoztak Tom Cruise (a sci-fi vallás egyik földi helytartója) interjújának leszedetése miatt. Ezt követően már diktátorokkal is packázott az Anonymus, sőt a Time magazin 2012-ben a világ száz legbefolyásosabb emberei közé sorolta a szervezet aktivistáit.

Az itthoni Anonymus erőviszonyokat nézve a szervezet 2011-ben és 2013 elején is üzent a magyaroknak, hogy ne hagyjuk magunkat, ne engedjünk az elnyomásnak, a kormány nagy ívben lesajnálja és egyáltalán a füle botját se mozdítja a nép jóléte érdekében – nahát! – blablabla, tessék szépen lázadni! De feltörték már a Alkotmánybíróság honlapját, és Hoffman Rózsa oldalát is túlterheléses támadásnak vetették alá. Vajon az Indexet is ők bénították meg a múltkor? Rejtély. És mivel minden akciót reakció követ, ezért öt magyar aktivistát le is tartóztatott a rendőrség, akiket amúgy a pályázatnyerés országos csúcstartója, a Közgép jelentett fel.

occupyhun.jpg

A tömeg és a parlament közti tisztes távolság.

A magyar Guy Fawkes-tömeg tegnap megvillantotta karmait. Elöljáróban: nulla lelkesedéssel mentünk és úgy sejtettük, hogy nagyjából hét ember fogja alkotni a lázadó tömeget. A helyszínre megérkezve viszont egy masszív ötvenfős tömeggel találtuk szembe magunkat, ami az ezerfősre tervezett megmozdulás tekintetében még így is elég sovány. A családbarát Szabadság Menetének vezetője sem volt épp egy szónokbajnok, de mindezen negatív tényezőkre az is rátehetett, hogy ramaty egy idő volt, kedd volt, a végére már a szufla is elkophatott, meg ilyenek.

Az amúgy főleg hackerekből álló fotellázadók kibertéren túli erőfitogtatása még nagyon gyerekcipőben jár. És gondoljunk csak bele, hogy végtére is az Occupy a 2010-es évek Woodstockja. Béke, a kormánydöntés áhítása, batikolt póló helyett maszk, és a többi. Míg a hippilázadás esetében azonban volt öröm, boldogság, még ha a tudatmódosító drogoknak köszönhetően is, addig az Anon-lázadás nem más, mint 100% kesergés, így meg, mélabús pofával valahogy nem megy a világmegváltás. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggohirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr295617653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása


Függő Hírügynökség © 2012 | Impresszum | Médiaajánlat | Monarchia | Antimetál | Spoiler | Muszlim Csajok |