Bárc és Gedemör ajánlásával (Magyar fotóművészet @ MNG) - Függő Hírügynökség

northpark_sidebar.png

 

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Tamás J. Bertalan

KÉPLEGÉNY - A Nemzeti Galéria mától látogatható Magyar fotóművészet az új évezredben című kiállításánál csak a megnyitója volt jobb: Halász János kulturális államtitkár (és L. Simon-pótlék) ugyanis pallérozott műveltségről tett tanúbizonyságot. Rövid beszédébe két idézetet is sikerült beleerőszakolnia, Roland Barthes és Hans-Georg Gadamer filozófusoktól. A gond csak az, hogy előtte elfelejtette megkérdezni, hogy kell kiejteni a fenti úriemberek nevét. 


_DSC5389.JPG


A fotográfia az a művészeti ág, amelyben mi, magyarok simán a világ élvonalába tartozunk. Így aztán tök jó, hogy vannak ilyen jellegű összefoglaló kiállítások. És ha már vannak ilyenek, akkor eléggé adja magát, hogy a kulturális élet mindenkori fejesei megjelenjenek rajtuk, ha másért nem, hát azért, hogy legalább néha lássanak valami kultúrát testközelből. És ha valójában nem is érdekli őket, legalább tegyenek úgy illendőségből, mondjuk azzal, hogy nem akkor és ott olvassák el először a reggel kezükbe nyomott beszédet. Merthogy az itt kiállító művészek viszik a hírünket a nagyvilágba, és nem a matyóhímzés. Azzal persze semmi baj nincs, hogy ha valaki sohasem hallott még Barthes-ról [bárt] vagy Gadamer-ről [gádámer]. Csak akkor ne idézzen tőlük. Vagy ha már idéz, legalább előtte járjon utána, hogy kik is ezek az emberek, és tudatlanságát ne olyan kényszeres anglicizmusokkal próbálja leplezni, mint "bárc", és "gedemör". Szó se róla, én is ismertem olyat az egyetemen, aki Bárteznek mondta Barthes-ot, de mentségére legyen mondva, belőle nem lett kulturális államtitkár. Bár ahogy a dolgok ma állnak, még akár lehet is.


(Halász szerepeltetése egyébként eleve vitákat váltott ki - volt, aki visszavonta műveit a kiállításról, mások színes matricákat viseltek a ruhájukon a megnyitó alatt "Halász Bástya Elvtárs" felirattal; más kérdés, hogy ez a fajta protest meg teljesen értelmetlen.)

 


És most, hogy ennyi szót fecséreltünk olyanokra, akik nem érdemlik meg, térjünk rá a képekre. Mert hogy azok tök jók. Olyan menő műveket láthatunk, mint Magyar Ádám ipari kamerákkal készült rettentő nagy felbontású panorámaképei, Kovalovszky Dániel színes erdői, Misetics Mátyás nagyvárosi fényei, vagy Gábor Enikő különleges technikával készült darabjai. A kiállítók teljes névsora itt, galéria lent, de aki teheti, nézze meg élőben!


_DSC5396.JPG
_DSC5408.JPG
_DSC5390.JPG
_DSC5404.JPG
_DSC5399.JPG
_DSC5400.JPG
_DSC5397.JPG
_DSC5401.JPG
_DSC5406.JPG
_DSC5393.JPG
_DSC5413.JPG
_DSC5411.JPG
_DSC5418.JPG


_DSC5416.JPG


_DSC5423.JPG
_DSC5426.JPG
_DSC5420.JPG
_DSC5422.JPG
_DSC5428.JPG
_DSC5427.JPG
_DSC5425.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggohirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr915294713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása


Függő Hírügynökség © 2012 | Impresszum | Médiaajánlat | Monarchia | Antimetál | Spoiler | Muszlim Csajok |