Vine - a 6 másodperces videómaszlag - Függő Hírügynökség

northpark_sidebar.png

 

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Chat Géza

ENTERTAINMENT WEAKLY - A Twitter testvéréről, szerelemgyerekéről vagy akár mocskos fattyáról is beszélhetünk, amikor a Vine-t a szánkra vesszük. Még az elején tekintsünk el attól a képzavartól, amit a szó közismert jelentése okozhat, mert marhára nem a szőlőről pofázok épp. A Vine eddig még csak szigorúan az iPhone tulajdonosok kiváltsága, egy olyan app, ami a 6 másodpercben rögzített hangot és képet megfogja és egymás után pakolja, mint a koncert DVD-k végén a visszatapsot, és a végtelenségig újrajátszva közzéteszi a Facebookon, a Twitteren és még jó hogy a Vine-on is.

 

 

Nálunk még a Twitter sem annyira menő dolog, így a nemrég felfedezett Vine szinte senkihez sem jutott el. Ezért is kezdtünk bele, mert már van egy nagy előd, aki a maga sajátos módján, de nagyon ott van a Vine jelenléti íven. Will Sasso lenne eme gáláns úriember, aki a hatmásodperces agymenéseit szépen egy-egy Youtube videóba sűrítve is közzéteszi. Ez a popszakma már csak ilyen. Magyarországon eddig Dajcstomit sikerült megtalálni, aki eddig két humorfaktornak híján lévő Vine adaggal terhelte le a program - vélhetően - gigászi szerverparkját. A kiéheztetett magyar és külföldi piacot figyelembe véve a Függő Hírügynökség ráfekszik a dologra, hogy úttörők lehessünk a loopolt rövidfilmvilágban.


A bibi ott kezdődik, hogy ki adná ehhez az arcát? Mert hát Youtube csatornát sem indít minden jöttment ugye, mert nem jó kikerülni a Subbára vagy a Szuperblogra a nap idióta kretén állatja címkével. A sztárallűröket leküzdve akad azért más probléma is. Miért csak iPhone-ra van ez a csoda app? Engem ez pont nem érint, de nyilván van, akit igen. A harmadik szálka a Vine szemében az már a mechanikában van, ugyanis csak úgy tudunk felvenni valamit, ha az ujjunk a képernyőn tartjuk. Itt egyrészt nem érezhetjük magunkat teljes biztonságban a tekintetben, hogy most akkor tényleg vesszük a dolgot, hány másodperc van még vissza és hogy azok a dolgok látszanak-e, amiket szeretnénk, hogy látszódjanak. Ezek közül egyik sem probléma, ha nem saját öntelt pofánkat kamerázzuk, de erre igen csekély esély van. A felvételek elkészítésére csak a hátlapi kamerát használhatjuk, vagyis, ha magunkat vesszük, bizony csak vaktában Vine-olunk, Vine-ozunk. A hátlapi kamera egyfelől azért jó, mert jobb felbontásban készít felvételt, mint a fostos előlapi VGA kamera, plusz a már említett kényelmetlenséget jelentő okoknál fogva kétszer is meggondoljuk, hogy megmutatjuk-e az arcunkat a kamerának, így vagy mások hat másodpercbe tömörített balfaszkodásait lőhetjük a közösségi éterbe, vagy valami tényleg érdekes dolgot rögzíthetünk és oszthatunk meg. Utóbbira nulla százalék igény és esély van.


A Vine azonban abból a szempontból jó, hogy ezzel a hat másodperces időlimittel tömör közlésre sarkallja a készítőket. Ha nem lenne ez a korlát, akkor csak egy kisebb Youtube-ról beszélhetnénk, aminek nem lenne semmi értelme, hisz a hosszabb vlogok gyártására pont ott van a Youtube applikációja. Most biztos mindenki meglepődött. Ami még jó a Vine-ban, hogy egyszerű, mint egy faék. Én úgy viszonyulok hozzá, mint egy idiótáknak szánt videóvágó programhoz. Mivel a felvétel megállítható és akár a főképernyőbe is kiléphetünk, hagyhatjuk több órát állni a félig kész videónkat, így elég csak annak a kritériumnak eleget tennünk, hogy a kitalált koncepciót a megfelelő, a videóban is megjelenő kronológiai sorrendben rögzítsük, mert utólagos vagdalásra bizony nincs opció és sajnos a telefonon vagy bárhol máshol tárolt felvételeket sem lehet közbeékelni. Magyarán szólva ügyesen, okosan és szépen kell ezt csinálni e'. Íme a kezdeti szárnypróbálgatásom, melyben már most látszik a kitűnő eszközhasználatom, operatőri fedhetetlenségem, helyszínválasztásban kirívó zsenialitásom, színészi grandiózusságom és rendezői feljebbvalóságom.


 


Alábbi Vine a mai időjárásjelentésünk okán készült, hogy megmutathassuk a tavasz hangjait. (Az önelégült sóhaj lemaradt sajnos, mert kifogytam az időkreditből.)


Csak így zárójelben, de még azért is jó és szép és okos kis program a Vine, mert nagygépen nézve egyből lenémítva indítja el magától a felvételt, ami azért jó, mert így úgy viszonyulhatsz hozzá, mint egy jobb minőségű élőszereplős animgifhez - aminek nincs hangja ugye - továbbá nem kapsz agyérgörcsöt, amiért azt hiszed, hogy megint valami hangos reklám akar rád tukmálni valami igen baba terméket. 


Szögletes zárójelben meg még azt jegyezném meg, hogy evvel a fizimiskával öt milkáért lennék Ákos dublőre a harmadik X faktorban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggohirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr165243331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása


Függő Hírügynökség © 2012 | Impresszum | Médiaajánlat | Monarchia | Antimetál | Spoiler | Muszlim Csajok |