Oliver Stone megmondja a frankót - Függő Hírügynökség

northpark_sidebar.png

 

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Tamás J. Bertalan

SPOILER - Kétnapos filmíró mesterkurzust tartott Budapesten Oliver Stone. A probléma csak annyi, hogy úgy tűnik, neki erről elfelejtettek szólni.


oliverstonebp.jpg

"Oliver seemed to be a bit stoned..."

(Fotó: MTI)

 

 

 Rogyásig megtelt a Puskin Mozi előtere gyakorló és wannabe filmesekkel, egyetemi hallgatókkal és érdeklődőkkel, akik mind az Oscar-díjas amerikai forgatókönyvíró-rendezőt, Oliver Stonet (A szakasz, Tőzsdecápák, Született Július 4-én, Született gyilkosok) akarták látni és hallani, amint a forgatókönyvírás lényegéről értekezik. Aki elsősorban ez utóbbi ismeretek iránti érdeklődése okán érzett magában késztetést az eseményre történő előzetes regisztrációra, az biztosan csalódott, de aki csak a mestert akarta látni, hogy majd mesélhessen az unokáknak, az sem tuti, hogy a legjobb helyen próbálkozott. Az esemény résztvevői ugyanis nem fértek el egy teremben, így egyesek egy másik, kisebb vetítőben követhették nyomon live streamen az eseményeket. Hangsúlyozzuk: ezzel a megoldással alapvetően semmi probléma, amennyiben figyelembe vesszük, hogy hivatalosan nem közönségtalálkozóról, hanem szigorú értelemben vett szakmai rendezvényről volt szó. Ebből a szempontból azonban a profizmus teljes hiánya vágta haza az élményt.

 

 

Az Andrew G. Vajna kíséretében érkező Stone késett ugyan egy kicsit, de ez még teljesen elnézhető lett volna - az ember nem minden nap találkozhat háromszoros Oscar-díjas hollywoodi rendezővel, és ha már van rá lehetősége, nem viharzik dühödten haza az első öt percnyi várakozás után. Először Vajna érkezett meg, és egyből úgy érezte, szólnia kell a közönséghez, holott rá senki nem volt kíváncsi (legalábbis a körülöttem ülők kuncogásából erre következtettem), valamint a szervezők sem voltak rá felkészülve, neki például nem készítettek széket a színpadra. Maga Stone sem állt a helyzet magaslatán, valószínűleg megviselte az utazás, vagy valamely más külső körülmény, melynek természetére nem szívesen tippelnénk, csak a hatást ismertetnénk: a rendező folyamatosan nagyon durván izzadt, és egy nagy kendővel törölgette magát, miközben vagy másfél liter vizet elfogyasztott a közönség kérdéseinek megválaszolására szánt első röpke fél óra leforgása alatt. A hivatalos program következő pontja az alábbi fölöttébb hangzatos címet kapta: "A filmötlet születése. Forgatókönyv-fejlesztés Oliver Stone műhelyében - Tőzsdecápák esettanulmány." No, ez volt az a rész, amiről Oliver Stone-nak nyilvánvalóan elfelejtettek szólni, mert szó sem volt arról, hogy ő itt valamiféle összefüggő ismeretanyag átadására készült volna. E szakaszon Gyárfás Dorka moderátor fölöttébb esetlen (és modoros) kérdéseire támaszkodva kellett volna átevickélnie a rendezőnek, aki azonban az esetek kilencven százalékában nem értette a kérdéseket, ami egyrészt a már említett fáradtságból fakadt, másrészről viszont Gyárfás az első ilyen értetlenkedés után annyira összezavarodott, hogy gyakorlatilag képtelen volt érthetően fogalmazni, ami további kommunikációs szakadékhoz vezetett közte és a rendező között. Szerencsére Vajna átvette tőle a szót néhány kérdés erejéig, ezen a ponton azonban teljesen feleslegessé vált minden, a hivatalos program követésére tett erőfeszítés, úgyhogy további egy óra szabad kérdezgetés következett a rendezőtől, aki vagy értette a kérdést, vagy nem, a forgatókönyvírás mikéntjéről azonban már kevés szó esett.


 

Oliver Stone látogatása egy programsorozat nyitánya volt - a jövőben olyan neves forgatókönyvírók/rendezők előadásai vannak betervezve, mint Alan Parker, Joe Eszterhas vagy Luc Besson. Amennyiben azonban a következő alkalmak is hasonló jellegűre sikerednek (aranyosra, érdekesre, de semmiképp sem szakmaira), talán nem túl szerencsés továbbra is "mesterkurzusnak" nevezni őket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggohirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr975509650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása


Függő Hírügynökség © 2012 | Impresszum | Médiaajánlat | Monarchia | Antimetál | Spoiler | Muszlim Csajok |