A hazajutás históriája (Fun: We are young) - Függő Hírügynökség

northpark_sidebar.png

 

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Pereszlényi Péter Pál

DALFEJTŐ - A new yorki hipszter/indie rock zenekar, a Fun tavaly a Billboard Hot 100-ba verekedte magát alább prezentált dalával, melyet Janelle Monáe közreműködésével készítettek. Nate Ruess (ex-The Format) dala szerintünk a kocsmából történő későesti hazajutásról szól.


 

 Give me a second I,
I need to get my story straight
My friends are in the bathroom getting higher than the Empire State
My lover she's waiting for me just across the bar
My seat's been taken by some sunglasses asking bout a scar, and
I know I gave it to you months ago
I know you're trying to forget
But between the drinks and subtle things
The holes in my apologies, you know
I'm trying hard to take it back
So if by the time the bar closes
And you feel like falling down
I'll carry you home

 Csapnak a lecsóba a vicces fiúk, hogy csak úgy frecseg. A fickó vagy nőcske fiatalos hévvel egy másodpercet ad magának, hogy megkaphassa Önnön történetének hiteles változatát. A spanok közben a fürdőben (bizonnyal a sok felszívott víztől és colától)  "fennen szárnyalnak" mint a kócsag, sőt még az Empire State-nél is magasabban (szeretik a tépést jelesül, érthető, ki ne akarna jóféle halukat a klozetbe büfögni). Ugorjunk. A fickó konstatálja, hogy a babája vár rá a báron át (vagy legalábbis azon keresztül). Na itt jön a sokszoros hallucinogén dömping, meg a szürreál, merthogy a fickó úgy véli, néhány napgép  ütötte ki a ringbül, akik feltehetően életre keltek és azzal hergelik, hogy firtatják annak valamiféle sebhelyeit. Itt némi önértékelő morális kukiizgatás következik, a figuravarjú (értsd: költői én) raszkolvnyikovi bűntudattal vall színt: tudom, hogy hónapokkal ezelőtt neked adtam azt ( mit csázmeg'? Beszélsz itt rébuszokban. A banki pin kódot? Egy fürdőruha szettet? Némi vazelint? Vagy épp a kukettó kulcsát?). Tudom, hogy megpróbálsz elfelejteni (még jó), de az italok és szövevényes dolgok között, a lyukak a bocsánatkéréseimben (valami americano lírikus shit, nem érteni pontosan, lépjünk túl rajta, kár a merengés hosszútávon), tudod megpróbálom durván eltűntetni, annyira, hogy időközben bezár a bár - tehát az evidens vedelés helyett filozófáltunk, míg fogyasztás híján ki nem csesztek minket a placcra. A csaj vagy a fickó vágyja az elbukás tényét, a manusz ennek ellenére hajlandó haza cipelni (rég nem fugázhatott már szegény pára).

 

2x Tonight
We are young
So let's set the world on fire
We can burn brighter than the sun

 

 A refrénben esszenciálisan közrefogjuk a lényeget: Ma este fiatalok vagyunk, szóval borítsuk tűzbe a világot, égjünk a napnál is fényesebben. Részemről zizzenteni kéne a fröccsöt, mert ahogy józanodunk, a fickó fedetlen lábszára kiborít (mármint a klipben).

 

Now I know that I'm not
All that you got
I guess that I, I just thought
Maybe we could find new ways to fall apart
But our friends are back
So let's raise a glass
'Cause I found someone to carry me home

 

Filozofáljunk tovább: most tudom, hogy nem létezem, azért ezt a gondolatot pár elmefilozófus csiszolgatná még, de lépjünk túl. S mindaz amit kaptál, az nem csak én vagyok, de gondoltam, talán kereshetnénk új módszereket arra, hogy hogyan csússzunk szét, aztán a barátaink visszatértek, oké, bár én nem vágynék a Császár téri magasságokban tobzódó havercsótányokra, hátha a gallérunkra tüsszentenek egy kis jóságport. A következő részben pediglen felszólítást kapunk az ivásra, meg a koccintásra (végre) mivel a célszemély szarik a farmra és ha úgy esik bárkivel hajlandó hazabumlizni (na ugye, hogy ugye, nem kell a pompa). Ismétlődik a refrén mert jó amerikaiaknak készült így hát, kell a nyomaték.

 

Carry me home tonight
Just carry me home tonight
Carry me home tonight
Just carry me home tonigh

 

Ez a rész ilyen poprap-szerűség, persze ez is nyomatékosítás, hogy a hallgatók és a figura is tudja, mi a terv a hazamenetelt illetően: hazavisz ma este engem, épp haza visz engem ma este?

 

The moon is on my side
I have no reason to run
So will someone come and carry me home tonight
The angels never arrived
But I can hear the choir
So will someone come and carry me home

 

A figura még csűri-csavarja a morál/etikai értékbecslést és azt is nyilvánvalóvá teszi, hogy Méliés-féle LSD-t nyom, mert a hold szerinte az ő oldalára állt (erre kontraként jön a habiszti szöveg, megint durcáskodunk, majd megmondjuk a tutit. Önző egy kis ge#i ez a dalszerző guy). Nincs okom futni, tehát valaki jönni fog és hazavisz ma este ( vagy nincs pénze jegyre, vagy utálja a 4es6oson a tumultust), az angyalok soha nem jöttek meg, de azért még tudom hallani a kórusuk. Nos ebben az esetben halkabban dajdajozz’, mert így még a klipben túlmisztifikált gitártémát se nagyon halljuk. Végül jön valaki és hazavisz ma este, a megrögzött sorral zárul a gondolat (lehet, hogy a szüleire céloz, ha mégsem hívd a 6x6 taxit, olcsó utazás a belvároson belül).

 

So if by the time the bar closes
And you feel like falling down
I'll carry you home tonight

 

A refrénes túlkapások után még mindig van mondandója a csirifickiónak, nem mondom szószátyár egy hipszter ez a mókus. A fellélegzés ideje jött el, ez valamiféle közhelyes konklúzió akar lenni, gyermeki ésszel bírók közti értékelés. Az este összeénekelt események összegzése. Ha az idő miatt a bár bezár, és te érezni szeretnéd az összeomlást, majd én hazaviszlek. Persze-persze, szenvedés, romantika, a valóság meg persze csak annyi, hogy a sok serkentőtől összepipilték a táncparkettet a szűk klottgatyás jampik, a bártendör meg berágott mert utálja a domestos szagát.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggohirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr55509740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása


Függő Hírügynökség © 2012 | Impresszum | Médiaajánlat | Monarchia | Antimetál | Spoiler | Muszlim Csajok |