Öt ok, amiért Bujtor István szobrot érdemelt - Függő Hírügynökség

northpark_sidebar.png

 

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Függő Hírügynökség

SPOILER - Manapság, amikor önkényuralmi rendszerre utalhat Kodály Zoltánról elnevezni egy utcát, szinte felüdülés, ha olyannak állítanak emléket, akinek a szobrát aztán senki nem akarja nyakon önteni egy vödör festékkel. Márpedig abban mindenki egyetért, hogy Bujtor István kajakra megérdemli azt a szobrot, amit május első vasárnapján lepleztek le Balatonfüreden. Azt is megmondjuk, hogy miért!

 

bujtorszobor.JPG

 

Ő Bud Spencer magyar hangja. Mi is tudjuk, hogy többen is szinkronizálták már Carlo Pedersolit Kránitz Lajostól Gruber Hugóig, de az igazi Spencer-Hill rajongók bizony mellette tennék le a voksukat, no meg a DVD-kiadásokon is (jobbára) ő szerepel. Márpedig van-e meghatározóbb televíziós élménye bárkinek, aki valaha látott már Magyarországon tévét karácsony/húsvét táján/bármikor, mint a Spencer-Hill filmek?


Neki köszönhetjük a Szomszédok számos klasszikus pillanatát. Kevesen tudják, de a magyar kult-sorozat utolsó három évadának producere Bujtor volt, aki emellett huszonkét epizódot maga rendezett, és egy alkalommal szerepelt is a sorozatban, mint hajóskapitány. Aki az elmúlt harminc évben nőtt fel, annak így vagy úgy, de alapélmény a szomszédok - még akkor is, ha ma már csak a Youtube-on nézzük az olyan örökzöld jeleneteket, mint amikor Vágási Feri beszáll az internetbe.


Nem csak szinkronhangja, de hazai megszemélyesítője is ő volt Bud Spencer karakterének. Ötvös Csöpi figurája Piedone magyar kiadása volt, aki hét egész estés filmmel, és azok ismétléseivel szögezte a tévé elé az embereket a nyolcvanas évek óta. Sehol nem látni annyi Ladával elkövetett autósüldözést, és vízbe zuhant Kern Andrást unikumos üveggel, mint ebben a krimisorozatban.


Amellett, hogy számtalan fontos magyar filmben/sorozatban szerepelt (A Borstól a Hideg napokig - utóbbiban féltestvérével, Latinovits Zoltánnal játszott együtt), de rendezőként és forgatókönyvíróként is jeleskedett. Hogy mást ne mondjunk, szerintünk ő csinálta az egyetlen valaha készült tényleg jó Rejtő-feldolgozást, A három testőr Afrikában-t (persze, tudjuk, a könyv sokkal jobb, de még így is teljesen nézhető az a film).


Sportembernek sem volt utolsó - a vitorlázás nem csak a kedvenc szabadidős elfoglaltsága volt, de egyben hatszor nyerte el benne a magyar bajnoki címet. A filmjeiben is egymást érték a vitorlás jelenetek, és mivel számos országban bemutatták őket, mondhatjuk, hogy Bujtor sokat tett a Balaton népszerűsítéséért is.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggohirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr205280705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@lobster thermidor:
A jóizlést és műveltséget szerintem ne erőltesd...@nyünyüge: Valakinek állítanak egy szobrot, akit egy helyi közösség megbecsül. Ez miért lenne zsenifaragás, magyarázd már el! Bujtor olyan karakter, akit az ország kb 90%-a szeret (ki ezért, ki azért). Te nem szereted, na és? Hogy jön ide a politika?
@Csucsundra: Szerintem tök mindegy, ki miért szereti. Néztük, utánoztuk, emlékezünk róla, ennyi. Aki azt állítja, nem volt jó színész, az egyszerűen nem ért hozzá. Nem volt zseni? Istenem, hány zseni él közöttünk?
@lobster thermidor: A jó ízlés abszolút szubjektív, a műveltség meg....ha összeállnának azok az emberek Magyarországon, akik csak Heinrich Heine-t olvas és mondjuk folytonSchönberg-et hallgat,mert annyira művelt, sok éves jövedelmüket összedobva sem biztos,hogy összegyülne egy szoborra való :) Bujtort picit többen ismerik-szeretik Magyarországon,mint mondjuk Heine-t,akitől nagyon művelt is lehetsz,akár :) Majd ha csak az ismertség mentén győzikének állítanak köztéri szobrot, megyek veled tüntetni,meg festékkel leönteni.... de addig... Nem baj ez a Bujtor szobor... Senki nem hal bele....
@Csucsundra: emberek....olvasnak....hallgatnak....műveltek....bocs :D
Boldogult ifjúkoromban szerettem a saját készítésű filmjeit.
Mostanában kissé megváltozott a véleményem. Az Ötvös Csöpi sorozata szerintem valami hihetetlen gagyi ripacskodás, a Piedone filmek totális, mindent alulmúló majmolása.
Amikor meg Bánhidi meghalt... na annál idegesítőbb "megemlékezést" rég hallottam. :(
(gyk: asszem, a harmadik filmben hiányolja az öreg Matuskát)

A Borsban valóban jó volt, meg a Barátom Bonca fő(?)szerepében is tetszett.
Ezeken túl nem nagyon tudok emlékezetes és jó szerepéről.
A Szomszédok... rémálmaimban se jöjjenek elő!
@Csucsundra: Túl azon, hogy tök igazat adok neked, utoljára elismétlem, hogy Bujtor díjaival, szerepeivel abszolút kiérdemelte ezt. Kapott egy szobrot, nem a Parlamentnél, egy sétányon, nem értem, hogy bárkinek mi ezzel a baja.
Ez komolyan hihetetlen, hogy miket írnak ide néhányan! Ez nem normális dolog! Minek három testőröztök? Minek emelitek ki egy bukását amikor kiemelkedő filmeket is csinált!? Annyira magyaros ez az egész! Elszomorító , hogy milyen emberek vannak és sajnos ebben az országban mintha sokkal többen lennének mint az általam jobban ismert néhány másik országban. :(

Szarok vagytok, nem érzitek?
Engem aztán nem zavar a szobra, legyen, sztem jól indult a színész pályán -Fiúk a térről, Szemüvegesek- érdekes értelmiségi figurának ígérkezett, aztán közepes lett,
blődli vígjáték rendezései egyszer nézhetőek talán, a Rejtő filmje felháborítóan gyenge, és merénylet Rejtő zsenialitása ellen.
@Drago Brutic: hát ezt magyarázom én is...nem értem, mi a vita tárgya...? :D
@anyahajókabinajtóhajtogató: sorold azokat a "kiemelkedő" filmeket! Én az általam említett két filmjén túl csak mellék-, már-már statiszta szerepekre és hihetetlen ripacskodásokra emlékszem, te szarcsimbók!
@anyahajókabinajtóhajtogató: Verdi is megírta az Attilát, ami egy rakás szar, persze csak szvsz :) Nem is nagyon játssza senki. Meg a Szicíliai vecsernye is elég érdekes...Mégsem ezek miatt szereti meg emlegeti, aki ezt teszi, hanem az összes többi ,zseniális műve kapcsán... Ezzel csak annyit,hogy a legnagyobbaknak is voltak szar pillanatai :) A hétköznapibbaknak miért ne lehetett volna? Csak vannak,akik ezt nem értik meg .... Ez vn. Mindenkinek joga van a magán vélemyényhez...
@álfirkász: jajna..."te szarcsimbók"?? gratulálok az emelkedett műveltségedhez...hülyegyerek :) Csak hogy megpróbáljak a szintedre süllyedni. Elképesztő vagy,ugye tudod,
@Csucsundra: Nem veled vitatkozom. Bocs ha úgy tűnt volna :) Olyan kommenteken akadtam ki, amin anyahajókabinajtóhajtogató is. Hihetetlenül pitlák dolog ez fanyalgás, amikor a félműveltség ítélkezik a "műveltség" nevében, valaki látott két filmet a tévében, és azt hiszi, mindent tud, mindent ismer. Szóval nem veled vitatkoztam.
@Csucsundra:
Mondd, te ostoba fasszopó, olvasni is szoktál vagy csak fosod magadból a baromságaidat?
"Szarok vagytok, nem érzitek? "
Ugye ezt nem olvastad, te kretén csótány?
@anyahajókabinajtóhajtogató: tudom, funkcionális analfabétának születtél és ezen senki sem tudott változtatni. Olvasd el még egyszer, amit írtam, hátha sokadjára felfogod te seggfej!
Szomorú, hogy egy ember beszélt a színházi szerepeiről. Azért egy színészt elsősorban a szinpadi teljesítménye alapján szokás megítélni, nem pár tévés vígjáték alapján. Aki pedig azt nem látta, az nem tudom mi alaján ítél..
@álfirkász: jujj...na most telimbe találtál, és nagyon megsértettél :D gondolom magadról írtad,hogy ostoba,fasszopó,kretén, csótány,meg hogy fosod magadból....mert ezek közt nem találok egy magamra illőt sem :D Úgyhogy nyugodtan megsértődhetsz,hogy miket írsz magadról :) jééézusmária, ilyen véglényt :) nem akart dugni veled az asszony az este,vagy csak nem állt fel a cerka,és azért keltél bal lábbal? :D
Szánalmas, hogy a t. rajongótábor micsoda óbégatást tud rendezni, "mer báncsák a szentünket!"... :D
Hogy hajósnak milyen volt azt nem tudom.
Hogy embernek milyen, azt sem tudhatom.
A filmvásznon viszont - ritka kivételektől eltekintve - egy nagyon gyenge ripacs volt.
És mint halála mutatja, egyébként sem lehetett sok esze szerencsétlennek... (már ha igazak a pletykák, hogy mibe halt bele)
@álfirkász: úúú... kemény merevedési zavarod lehetett az este,hogy így berágtál a világra :D
@vitalis06: Na ja. A Kakukkot láttam pld, amiben az Indiánt játszotta. Simán elfért volna a Jack Nicholson-féle filmfeldolgozásban is. De az Egerek és emberekben is remek volt, főszerep.
@vitalis06: a filmjeiben nyújtott teljesítménye alapján. Ugye ő nem csak "színész" volt, hanem "rendező", meg "producer", meg a 'som tudja, még mi...
@Csucsundra: kis buzi, szerintem fordulj pszichiáterhez, hogy ne kizárólag a szexen járjon az eszed! A buziságodból nem fog senki kigyógyítani, de esetleg értelmet is kaphatna a nyomorult léted. :D
@álfirkász: :D kapd már össze magad...nagyon alatta vagy a tolerancia szintemnek....
@álfirkász: kb annyira vagyok buzi,mint az apád :D hülyegyerek :D
@álfirkász: Senki sem írta, hogy rajong érte. Én legalábbis Őzéért, Latinovitsért, Bertókért rajongok. Csupán néhány szerepét említettem, amiért bőven kiérdemelte az elismerést. Te mit említesz? Olvasd talán végig a kommentjeidet, és utána gondolkozz a színvonalról.
@álfirkász: anyádat is csak seggbedugta apád, a seggéből is születtél, biztos azért vagy anál-buzi-meg szarközpontú :D Menjél igyál valamit,hátha megnyugszol :D
amúgy mindenki mástól elnézést,amiért produkáltam az álfirkászi mélységeket :D
EMBEREK!!!

álfirkászt hagyjátok figyelmen kívül, csak trollkodik szegény. Ne válaszoljatok neki!

Az én blogomban már kiérdemelt volna egy örökös kitiltást.
@Csucsundra: buzikám, te túlságosan rá vagy kattanva a szexre. Lehet, hogy papok neveltek és molesztáltak, mert anyád csak felcsináltatta magát valami kankós ügyfelével, a világra okádott téged és bebaszott az első útjába eső templomba, rábízva a "gyerekszerető" papokra a kis hányadékát? :D
@anyahajókabinajtóhajtogató: de a te blogodra a kutya sem kíváncsi, te szarcsimbók! :D
(embereket meg ne is merj megszólítani, te korcs!)
@álfirkász: húúúúha...de jó nekünk,hogy ilyen magas a kultúrszint errefelé...és még embernek is hiszed magad, ez külön dicséretet érdemel :D
@anyahajókabinajtóhajtogató: De ez azért mégis rohadtul leszomorító. Ahogy te is említetted.
@álfirkász: :) annyira megsértődtem...komolyan...most megyek is ki a kutyához, az legalább intelligens :D
@Csucsundra: de fiú kutya, ugye? (melletted még egy csótány is intelligens lény)
@Drago Brutic: mi? Hogy egy buzeráns leszaroz mindenkit, aki más véleményen van, mint ti? Ugyan, ugyan... :D
"szerintünk ő csinálta az egyetlen valaha készült tényleg jó Rejtő-feldolgozást, A három testőr Afrikában-t (persze, tudjuk, a könyv sokkal jobb, de még így is teljesen nézhető az a film)."

nem, nem nézhető, szemétre vele...

De az okok jó, sőt 1is elég (akármelyik), hogy szobrot kapjon.
subidubidúúúú ekszcséndzsing glenszöz....sztréndzsörsz in dö nájt
De szép napunk van... a gyerek viszont nem aludta ki magát és picit rosszkedvű....
Teljesen megérdemli a szobrot. Hiszen nagyon jó színész volt, azon kívül rendezőként és producerként is letett sok mindent az asztalra. Az, hogy valakinek esetleg nem tetszik, hát "De gustibus et coloribus non est disputandum" (Az ízlésekről és színekről nem kell vitatkozni.) Egy szobrot pedig nem a külföldieknek állítunk, hanem olyanoknak, akiket az illető közösség többsége nagyra tart. Inkább ő, mint Ronald Reagan.
@anyahajókabinajtóhajtogató: álfirkász félékben az a jó,mint a papucsállatkákban. Hogy csak és kizárólag akkor veszed észre,ha nagyon nézed, és nagyon észre akarod venni...nem kell nagyon nézni...oszt elvan ő a kis saját szennyvizében.... és még azt is gondolhatja(contradictio in subjectum) ,hogy érdemben hozzászólt az emberek társalgásához :)
@vladimir964: hát igen,valahogy így....
inkább Bujtor szobor, mint Chuck Norris híd :D
Amit a Balaton itthoni népszerűsítéséért tett, az önmagában megér egy szobrot a Balaton partján.
@arany_ember:
Csak semmi panik
Pogany Madonna
Hamis a baba
Elvaracsolt dollar
Zsaruver es csigaver 1
Zsaruver es csigaver 2
Zsaruver es csigaver 3
Volt valami vonzó Bujtor személyiségében, termetében, orgánumában, bár éppen színésznek nem volt különösebben jelentékeny.
A szobrot az egyik politikai szekértábor melletti elkötelezettsége miatt kapta, mint az a ripacs (Hofi).
@tjunior: ember ezt jól mondtad, már érdemes volt megszületned :)

A poszthoz: ilyen elszart fostalicska filmet mint a három testőr ...igazi zs kategóriás szar , nézhetetlen, fizikai fájdalmat okoz de mivel Sándor Matyi volt a gyermekkorom nagy kedvence és az Ötvös filmek miatt is meg van bocsátva ez Bujtornak. Sem túl jó színész nem volt sem rendező mégis szerethető volt így ismeretlenül. Így inkább ő mint Elvisz Prézli fasz.
...én kérek elnézést. :-( ...hihetetlen ami itt megy.
@álfirkász: Most mi a fészkes fene bajod van azzal a szoborral? Ha nem tetszik ne nézz rá, kerüld ki. Másnak tetszik. Nem csak te vagy egyedül a Balaton partján. Nem beszélve a trágár szidalmazásokról, amiket itt leírsz. Bizonyára nem emiatt a szobor miatt megy tönkre az életed.
@hannamontanna: magam is elképedtem, amikor láttam, hogy az "ami" elé nem tettél vesszőt.
A szobrok néha jó dolgok.
Ez kb. 15 évig lesz kint.
@nusica: ..bocs: hihetetlen, ami itt megy... :-)
A poszt tényleg szar... Ami miatt tényleg megérdemli a szobrot, amiről senki nem írt még, hogy rengeteget tett Balatonfüred és Tihany kulturális életéért.
Ha jól tudom a Tihanyi Szabadtéri Színpad vezetője is volt, számos balatoni rendezvényt szervezett, és ezek finanszírozását is ő oldotta meg, ami nem kis teljesítmény manapság.
Hogy mellette köze volt a Szomszédokhoz, és hogy néha szinkronizált is, az teljesen mellékes...

Ha valaki vette volna a fáradtságot és megkérdezte volna az illetékeseket, hogy miért is döntöttek a szobor felállítása mellett, valószínűleg ezeket az érveket hallotta volna elsőként, és nem a posztolt baromságokat... pfffffffffff
A szobrot mindenképp megérdemli, de a Szomszédokat inkább el kellene titkolni, a Három testőr Afrikában-nak pedig minden kópiáját megsemmisíteni. Kevés annál rosszabb film született. :(
függetlenül attól, hogy megérdemli vagy nem, EZT a szobrot az ellenségemnek se kívánnám, katasztrófális.
szerintem meg tök jó...
ízlések és pofonok...
Nem rossz, csak hát nem hasonlít Bujtorra.
sajnos az Ötvös-filmek nem éppen filmtörténeti mérföldkövek, úgyhogy azokra jobb nem emlékezni...jó szinkron volt, az tény, színpadon nem láttam, arról nyilatkozzék, aki "vájtfülű".
@Drago Brutic:
Igazad lehet, sokan azt sem tudják, hogy eszik, vagy isszák e szavak tartalmát.

@Csucsundra:
Szomorú amit írsz!
Csak emlékeztetlek arra, hogy szó sem volt Schönbergről, de Heinéről sem, ha véleményed szerint a Győzike - Bujtor ellenpár határozza meg a minőségi szórakoztatás két végpontját, akkor valóban nagy szarban vagyunk.

Ami pedig a szobrot illeti, az bizony nem egy igazán értékelhető műalkotás. Közterületre való kihelyezése egy újabb példája, a napjainkban dívó vizuális környezetszennyezésnek.
- a Szomszédoknak nem voltak évadai, emellett
- Bujtornak köszönhetjük a kinyírását is, mert a saját ötletét eröltette, ami kb. 3 epizód után megbukott (Komédiások)
@én már a fény gyermeke vagyok: Miért, azt tudják hogy Kossuth ki volt? Én sem tudom, mit keres TGM szobra Prágában. Persze egy másik TGM, biztos valaki híres cseh, de tényleg magunknak állítunk szobrot.
Engem inkább az érdekelne, hogy végül is ki volt a megrendelő, ki állíttatta (kinek a pénzén)? Mert ha egy magánember/egyesület kifizette és az önkori csak a helyet adta, hát isten neki. A fotóból ítélve nem éppen egy hatalmas művészi érték, de elviseljük. Azonban ha a - gondolom nem kis - költségeit is a város büdzséje viselte, az már kissé kevésbé vonzó dolog, főleg azt figyelembe véve, hogy pl. Rejtő Jenőnek emléket állító szoborért, utcanevekért hány évig kellett lobbizni a neten (meg mindenhol máshol).
Filmszinészként és - rendezőként nem tetszett, szinpadon a Kakukkfészekben és az Egerek... láttam és mindkettő pazar alakítás volt.
Az, hogy a Balaton szerelmese volt, a sajtó jóvoltából eléggé közismert. Bfüreden nyilván megfontolták, hogy miért éppen egy, a tóhoz, a vitorlázáshoz ennyire kötődő hires emberről állíttatnak szobrot. Inkább mint a százvalahányadik ismeretlen horgászról... Nincs ezzel a döntéssel semmi gond és ha a füredieknek jó, akkor nekem aztán többszáz km távolságból nagyon jó!
Ja: szerintem jó Rejtő-filmet csinálni lehetetlen. A verbális humor képileg nehezen adható vissza.
@Csucsundra: Helyesen: Heinét, Schönberget. (Még hosszan sorolhatnám a helyesírási, nyelvhelyességi és központozási hibáidat...)
Képzeld, Heinét azért olvasok, mert jó. Schönberget nem hallgatok, mert nem szeretem. De Bujtor, szegény, nemhogy "nem volt jó színész", hanem egyszerűen semmilyen színész nem volt. Csak nyilván nem bírta elviselni, hogy a két fivére (Latinovits, Frenreisz) népszerű, ezért ő is belevágott valami művészkedésbe. Kár volt.
A sportteljesítményéért viszont szerintem is megérdemli a szobrot!
Remélem, hogy festett agyagból készült a szobor, nem színesfémből, mert akkor előre tudhatjuk a sorsát...
@krj:
Lehet, hogy nem voltak filmtörténeti mérföldkövek, ettől függetlenül annak a célnak tökéletesen megfelelt, mint amire készült. Magyarul: szórakoztatott.
Minimális krimi (legfeljebb a halottat mutatták, de azt nem, ahogy kivégezték), sok poén, véleményem szerint sok, csak magyarok által érthető poénok.
Mi ezzel a baj?
Ripacs volt a filmben? Akkoriban még nem volt ilyen típusú rendőr? (gazdag, vitorlázó, jobbnál jobb helyeken bulizó, mindenkinek piát fizető,dobozos sört ivó, stb...)
És akkor mi van?

Szerintem jár neki a szobor!
@apple6aba:
Mármint: ......ettől függetlenül annak a célnak tökéletesen megfeleltek, mint amire készültek. Magyarul: szórakoztattak.
Az igazi okokat nem ismerem, bár valaki a térség előmozdítójaként írta le. A posztban leírt okok szerintem nem elégségesek egy szoborhoz, egy szép emléktábla is megtette volna.
Ha ezt a szobrot egy valóban civil szervezet állította, miként pl. a Radics Béla szobrot Tripoliszban is a rajongók emeltették, akkor semmi probléma nincs. Amúgy az a szobor is szép, mint ahogy ez sem csúnya, de komoly művészi értéket valóban nem képvisel egyik sem.
@mézescsók: A kakukkfészekben miképpen lehetett "pazar" az alakítása? Saját elmondása szerint is végig szokta szenderegni az előadást...
@mézescsók: talán Tarantino tud olyan képi világot hozni, ami kifejezné :)
@arany_ember:

A Pogány Madonna

Csak semmi pánik

Az elvarázsolt dollár

Hamis a baba

Zsaruvér és Csigavér 1-3, ezek címét nem lököm fejből.
@Csigafattyú: A három testőr Afrikában - a gusztustalan mocskolódásod ellenére - igenis jó film.

Az meglátszik, hogy nagyon kellett volna még egy hét helyszíni munka, de nem volt, ennyi pénz volt csak... Így is elég jól visszahozza Rejtőt, ezen az úton kellett volna tovább haladni a Rejtő filmesítések mentén.
Szvsz., ezen kár polemizálni, a Balaton szempontjából mindenképp nagyon jelentős személyiség tudott lenni, amelyet ismertségével ért el. Negatívumot senki nem tud róla mondani, már olyasmit, amire az ember azt mondhatná, na ne, ez az alak ne kapjon szobrot.

Engem megelégedettséggel tölt el, hogy Bujtor halála után a Balaton örök része lett. Nem egy divatos politikus, celeb, vállalkozó.
@☉ ☾: Ráadásul Bromden, az indián még néma is (pontosabban csak megjátssza)!!! Mégis kitűnő volt.

@solesz: Tarantino tényleg van olyan őrült, de nem tudom, mennyire érezne rá a magyar, illetve a rejtős humorra.
@mézescsók: igazából a nyelvi nehézségek miatt szinte lehetetlen Rejtő regényt külföldinek adni rendezni, aki nem magyar... :) De Tarantinonak az Alkonyattól pirkadatig c. filmje meggyőzött, ha valaki tudna Rejtőt, akkor az ő lehetne :)
@☉ ☾: Úgyhogy két különböző előadásról beszélsz. Az emlékezetes a vígszínházi Kapás-féle rendezés volt.
@sanche: Gusztustalan mocskolódás, ha azt mondom, hogy az egy szar film? Legyen. Szerintem a tehetségtelenség, a "jó pénzért mindent lehet" és a sógorom-komám intézményének magyar szentháromsága került vászonra azzal a filmmel. Nem egy hét kellett volna hozzá, hanem egy hozzáértő rendező, egy olyan stáb, amit nem a közismert és féltehetséges magyar színipari szakmunkásokból raktak össze, és egy rendes producer, aki pénzt is tud szerezni.
@ne vada: Azért az egyszer érdekelne, mi alapján írja le valaki, hogy xy semmilyen színész? Milyen érveid vannak erre, amit pld Jancsó, Várkonyi, Szabó István vagy Mészáros Márta, filmkritikusok.... ellenében tudnál hozni? Vagy mire adnak Balázs Béla díjat? Tényleg kíváncsi lennék az érveidre.
Mellesleg tessék, itt egy mondat a Filmvilágból, ami teljesen helyére teszi ez az értelmetlen vitát:
"Bár nem tartotta magát kiemelkedő tehetségű színművésznek – több ízben tollba mondta: az testvére, Latinovits Zoltán volt – a filmezés hamar felfedezte a jóvágású, kiváló fizikai adottságú Bujtorban rejlő lehetőségeket."
Ebből azért nem az jön le, hogy "semmilyen" színész volt.
@Csigafattyú: igen már az is mocskolódás, ha azt mondod, hogy szar, de te ezt is mondtad: "A három testőr Afrikában a magyar filmipar (és nem filmművészet) mélységei között is egy igénytelenségi Mariana-árok. Ember, te valami fogyatékos lehetsz."

"közismert és féltehetséges magyar színipari szakmunkásokból"
..Magyarország legnagyobb színészei szerepeltek a filmben.

"egy rendes producer, aki pénzt is tud szerezni."
..Elárulom, hogy 96-ban egyáltalán nem termett minden bokorban ilyen, még külföldön se. Nagy szó, hogy egyáltalán kimehettek Afrikába forgatni.

Amúgy privát magánügyed, hogy nem tetszett neked a film és hogy nem tiszteled azokat a szenzációs színészeket ( Stenczer Béla, Koncz Gábor, Kállai Ferenc, Szilágyi István, Rátóti Zoltán, Reviczky Gábor, Benedek Miklós....) - a probléma ott van, hogy primitív vagy, hogy kifejezd emberi módon ezt, ráadásul még mocskolod és "fogyatékosozod" akinek tetszik. Na ez a szánalmas.

Az egy óriási tévhit, hogy Rejtőt nem lehet filmesíteni. ezt mondták a Gyűrük urára is és amúgy ha Bus Spencer és Terence Hill klasszikusokat előbb könyvben írták volna meg, biztos, hogy a hozzád hasonlók azt fröcsögnék, hogy nem lehet megfilmesíteni. Emiatt meg senki nem mer belekezdeni a forgatásba, pedig pont az ilyen Bujtor/Bud Spencer/Terence Hill stílussal lehetne megfogni a legjobban a rejtői hangulatot.
@sanche: Úgy dicsérgeted az égig ezeket a ripacsokat, ahogyan akarod, de attól még nem lesznek jó színészek, Kállay és Reviczky kivételével. Attól ez még egy szánalmasan rossz film marad. Tőlem hőböröghetsz a jelzőkön, ahogy akarsz, de ha neked a belterjes magyar "filmvilág" etalont jelent, akkor élvezd... jó szórakozást. Szerintem az összes jó magyar film, ami az elmúlt 20 évben készült, mind független alkotás volt, az ilyen "nagy költségvetésű" erőltetvefingások pedig nézhetetlenek.
@Csigafattyú: Szinte már kíváncsi vagyok, hogy milyen neked a jó magyar film :)
De nem, nem érdekel, ahogy te magad sem, kifejtetted a véleményedet, csá.
@sanche: Hát ezt most beszoptad, mert el fogom mondani. Az utóbbi évek legjobb magyar filmje az A nyomozó volt. Ott van aztán a Konyec, a Roncsfilm, a Buhera Mátrix. Például. Mi a közös jellemzőjük? Nincsenek túllihegett karakterek, nem akartak hollywoodi léptékben gondolkodni, és tudták, mi az a dramaturgia.
Ja, kihagytam a Boldog születésnapot! című művet és a Valami Amerika I-II-t. Ezek is jó filmek.
@Drago Brutic: pusztán logikailag Bujtor színészi kvalitásaira az általad idézett rész sem pro- sem kontra nem enged következtetni. Ebből nemhogy az nem jön le, hogy "semmilyen" színész volt, hanem az sem, hogy "valamilyen" lett volna.

Szerintem a nagy, szobrot érdemlő színészet nem Bujtornál manifesztálódott. Jó srác volt, megnevettetett, ahogyan Kern-el hozták az ellentétes figurákat, de Kern lazasága és tudatlansága nélkül, Bujtor szerepe csak egy pökhendi, mindentudó okostojás lett volna. Sándor Mátyásban is hozta a titokzatos figurát, bár a sorozat végére nekem kommersz lett a figura. A Borsban is tetszett, de ott sem csak ő játszott. Színházban sajnos nem láttam. Valószínüleg a teljes képhez szorosan hozzátartozna.

De ezt a szintű kritikát el tudom mondani másokról is. Kezdve Rudolf Péter, Csuja Imre, Csányi Sándor (hogy csak férfiakat soroljak), és mégsem tartom őket szoborérettek. Még Csuja Imrét sem, aki akkorát alakított a Novecento - egyszemélyes darabban, hogy azóta is visszasírom... Kedves, ikonikus figurák ezek, a külön bejáratú hazai "kult" figuráink. A színészethez értett, de majd Kállai Ferenc, Zenthe Ferenc, Major Tamás és mások köztéri szobrai után következik valahol, ha ennek a rétegnek egyáltalán kell szobor.

Egyébként speciel Balatonon elmegy a szobra, de főként akkor, ha összedobták a helyiek, mert az ottani közösségnek fontos eleme volt.
@sanche: "Az egy óriási tévhit, hogy Rejtőt nem lehet filmesíteni. ezt mondták a Gyűrük urára is ". Esetleg ha magával a Rejtő jelenség filmrevitelének általad látott szakmai lehetőségeivel közelítenéd meg a cáfolatot és nem a Gyűrük urával...
Ez a klasszikus kommunikációs szalmabáb harc. A Gyűrük urában kifejtett igazságod semmilyen relációban nincs a Rejtő filmrevitelével kapcsolatos állításoddal.

És pedig engem tényleg érdekelne, hogy mivel lehet megfogni ezt a kérdést. Én már feljebb is írtam, hogy Tarantino-tól már láttam olyat, ahol akár el tudnám képzelni a hátában késsel álló ember kényszeredett nevetését... mindezt úgy, hogy én is nevessek rajta.
@solesz:
Mindebben tökéletesen igazad van, Bujtor valahol ott helyezkedik el, ahol írtad. Én csak a szélsőséges ítéletek miatt írtam ide. Az meg, hogy valaki szobrot kap, nem jelenti azt, hogy más nem érdemelne.
@Drago Brutic: az utolsó mondatod azért fontos mert rámutat arra, hogy nehéz példaképeket állítani az emberek elé még egy kvázi semleges témakörben is anélkül, hogy az ócsárolás ne jelenjen meg.
Egy másik oldalról nézve ha neked (Magyarországnak) nincs pénzed (gazdaságot) hogy este enni adjál a családod egy részének, és te ennek ellenére úgy döntesz hogy képet vásárolsz a konyha falára akkor valószínűleg olyan témát választasz ami valamiért halaszthatatlan.
@solesz: Nekem nincs tuti receptem, csak nem szeretem indokolatlanul már a gondolatát is elvetni olyan dolgoknak, amikből jó is kisülhet.

Általánosságban a GyU nem olyan rossz megközelítés, mert a legtöbb ember, aki olvasta a könyvet annak a film is azért tetszett összességében.
És itt a lényeg. Nem kell szó szerint ugyanannak lennie, a lényeg, hogy áthozzon valamit a hangulatból (Bujtornak nálam sikerült). Vannak olyan Rejtő képek, amiket én is nagyon nehezen tudok elképzelni filmben(de ez nem jelenti azt, hogy tényleg nem lehet jól megcsinálni - és mondjuk én pont Tarantinora semmi Rejtőt nem bíznék) - és az se gond, ha egy rendező, akár a kést a hátban dolgot máshogy oldja meg, vagy kihagyja, szerintem ezekben nem szabad elveszni és ez alapján kijelenteni, hogy nem lehet megfilmesíteni.

Közelebbi példa volt a Bud Spencer. Csak képzeld el mondjuk a Nincs kettő négy nélkül-t könyvben! Ha azt olvasnák az emberek, szerintem ugyanazt mondanák, hogy lehetetlen megfilmesíteni... Furcsa, szürreális karakterek, lehetetlen pofozkodások és viccek.. A kategóriájában mégis klasszikus lett a film, és nagyon nézett. Szerintem ez önmagában elég ok arra, hogy ne gyalázzák le a vérbe az úgynevezett Rejtő rajongók(szerintem nem Rejtő rajongó, aki meg akarja torpedózni már az elején Rejtő szellemiségének folytatását!) - azt a rendezőt, aki szeretne belevágni egy ilyen filmbe. Ahogy mondtam nem tudok konkrét receptet, de a Bud/Terence vonal szerintem jó kiindulópont.
@solesz: Ebben sem tudok vitatkozni veled, hiszen én is sajnálom azokat, akik nélkülöznek. Ám amit írsz, az idealista és szimpatikus utópiának tűnik. Ahol az állam felállít egy sorrendet, aminek az első helyén nyilván ez áll: mindenki lakjon jól. Ha ez a pont kipipálva, akkor ugorhatunk a másodikra, és így tovább. És a lista közepén végén nyilván olyan áll, mint film, irodalom, szoboravatás...ha eljutunk idáig. Csakhogy ez sosem valósult meg a történelemben, szobrokat ellenben mindig avatnak, aztán vitatkoznak róla :)
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Igazad van, en meg voltam gyozodve hogy a csak semmi panik volt az elso, se most megneztem, es tenyleg a pogany madonna nyitotta a sort.
@solesz: Radics Béla szobra nem a Tripoliszban van, mivel – számos, az interneten keringő téves információval ellentétben – nem a Tripoliszban lakott, hanem az OTI-telepen, a Gyöngyösi u. 47-ben (Gyöngyösi/Vőlegény sarok). Itt, a ház udvarán áll a szobor is (nem messze tőle pedig nemrégóta egy rövid kis utca is őrzi a nevét a József Attila tér és a Göncöl utca között). A Tripolisz a Göncöl, Fiastyúk, Madarász és Szekszárdi utcák közötti terület (vagyis lényegében a Gyöngyösi utcai lakótelep), ahol korábban szükséglakástelepek (barakkok és téglaházak) álltak.
@Csucsundra: köszönöm tudásod gyöngyszemét, a kolléga szövegére reagáltam csak és persze nem kell tudniuk ki a Bujtor és jó a szobor, azt ennyi
süti beállítások módosítása


Függő Hírügynökség © 2012 | Impresszum | Médiaajánlat | Monarchia | Antimetál | Spoiler | Muszlim Csajok |