UTOLSÓ VACSORA - Először is, nem vagyok borász, vegyész, gourmet, sem oktondi sznob, aki a világ megváltását önnön közönyös szintemelésében leli. Értekezésem esszenciája egyszerű: inni alapvetően jó, s ha már jó, miért ne innánk éppenséggel jót. S mivel gyakorta termelem savzsákomba a szeszben gazdag nedűket, ha nem is szaktekintélyi babérokra törekszem, azért némi sajátos tapasztalásból fakadóan időről-időre kisebb okfejtésekben véleményt nyilvánítok az alkoholos tinktúrák garmadáról, olyan kisebbfajta önképző körként, aztán meglássuk mi lesz. Harapjunk a közepébe! Kissé önös érdekektől vezérelve lássuk, miből szeretem ÉN a fröccsöt, illetve lapozzuk át a nagy fröccshatározót, és lássuk italozó társadalmunk mennyire kreatív a szeszek becenevét illetően. Korábbi epizódok: 1. és 2.!
A szóda után vissza a borokhoz. Szóval, nem kell feltétlenül a legkeményebb pincék 4000/ palack áron mért tételeit feláldozni a fröccsözés oltárán, bármely minőségi folyóbor megfelel az adott szükségleteknek (pl. a Frittman-pince folyó rosé cuveéje kitűnő alapja egy délutáni szomjúságra adott válasznak). Példának íme pár tétel, a saját kedvenceimből:
Olaszrizling: Ha olasz, akkor Balaton, a fentebb írtak ellenére, jelen eseten a Feind borház 2011-es olaszát tenném a javaslati faktorba, könnyed, de ízeiben roppant markáns, igazi olaszrizling, kellemes árfekvésben, szódával szinte másodpercek alatt dalindukátor/ ára: kb. 1200 ft.
(forrás)
Zöldveltelíni: Egy hihetetlenül izgalmas ital már magában is, itt és most a Hosszúhetényi Szabó pince borát adnám közre, mely műhely folyó és palackos verzióját is volt szerencsém fogyasztani. E remek szőlőivadék pedig az idei év Pécs fehérbora címet is elnyerte. Gyönyörű zöldalmás, citrusos ízek, kis fanyar utóhatással, ha buborék is kerül hozzá, se földi, se földöntúli lény nem képes a fogyasztását gátolni /ára: kb. 1300 ft.
(forrás)
Rosé: Én speciel odáig vagyok a rosékért, annyira egyszerű, de mégis olykor roppant összetett és kusza borkülönlegesség. Fontos, hogy szigorúan csak friss, az adott évjáratának megfelelőt vegyünk, és ne dőljünk be, hogy a boltok polcain neves pincék rozéi görnyedeznek fillérekért. Nem éri meg. Ellenben, ha friss, főként egy olyan remek évből, mint 2011, akkor aztán uccu, tele vele a szatyrot roskadásig. Bármelyik pince bármelyik roséját, nyakra főre. Választásból fakadó nehéz dolgomat gyors megoldással enyhítem. A balatoni Ikon borászat rózsája, Merloból és Pinot Noirból készül, remek málnás, szamócás ízeket mutat, hosszan, egész a végkifejletig, könnyeden, lazán, de mégis olyan lendülettel, hogy kalap, kabát lerepül. A szúrós víz hozzá mennyei köntös, csak a dorbézolás csúcsra járatása okán is/ ára: kb. 1500 ft.
(forrás)
Siller: Végül, de korántsem utolsó sorban, a magyar "pirosbor" következzék, és egy kis manufaktúra, a keveset hangoztatott Mohácsi borvidékről. A Búsó járás hivatalos borával bíró pince pedig nem más mint a Planina, s rókaképű piros boruk/ ára: kb. 1400 ft.
(forrás)
Összefoglalva pár kedvezőbb árat is mondanék, a Szabó pince árul folyóborokat is, kb. 400-500 forintos literáron, az Egri Juhász pince Paptag roséja a nagyobb üzletekben 800 forint körül van, a Font borászat Tied cuvéeje akár 650 forintért is utolérhető, s fröccsnek igazán kiváló (roséjáról nem is beszélve, ami legfeljebb 900 pezetát kóstálhat), de a Pócz társaság Friss roséja is bátran tartja magát a 800-900 forintos árhoz. Nem mellesleg, érdemes odafigyelni a drágább borok akcióira, így akár 1100 forintért is hozzájuthatunk Szeremley Huba imádott Rajnai rizlingjéhez.
Végül pedig zárjuk a gondolatok sorát azzal, hogy ha megvan minden, mi szükséges egy remek fröccs elkészítéséhez, mégis milyen formabontó megoldások akadnak a kisfröccs ( 1 dl bor, 1 dl szóda) nagyförccs (2dl bor, 1 dl szóda) kombón túl: Krúdy-fröccs ( 9 dl bor, 1dl szóda), Háziúr ( 4 dl bor, 1 dl szóda), Házmester ( 3 dl bor 2dl szóda) , Viceházmester ( 2 dl bor, 3 dl szóda), Ötötös/Maflás (5 dl bor, 5 dl szóda), Avasi fröccs (7 dl bor, 3 dl szóda) Bakteranyós (2,5 dl bor, 2,5 dl szóda), Hosszúlépés ( 1dl bor, 2dl szóda) Cipelt (10 dl bor, 5 dl szóda) Patkolás (2 dl bor, 5cl pálinka, 1,5 dl szóda)… és még sorolható a végtelenségig és tovább. De ne féljetek, mert itt van veletek a Fröccsök Kapitánya!
Fröccs-korcsolyának pedig ékeskedjék itt a világ legegyszerűbb pogácsareceptje:
Hozzávalók: 25dkg liszt, 25dkg túró, 25 dkg vaj, 1 evőkanál tengeri só
ízesítésnek bármi jó, én szoktam medvehagymát vagy újhagymát, töpörtyűt, ementálit, vagy füstölt sajtot, esetleg citromhéjat, szerecsendiót, pirospaprikát (a lényeg,hogy gusztus szerint amit csak megkívántok).
A tésztát jól összegyúrjuk, fél órára a hűtőbe tesszük pihenni, majd miután kiszaggattuk és tojássárgájával megkentük, közepes erősségen sütjük egy fél órát, vagy míg aranyszínűvé nem válik a teteje.