Kis Magyar Fröccshatározó 2. - De kik azok a buborék? - Függő Hírügynökség

northpark_sidebar.png

 

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Pereszlényi Péter Pál

UTOLSÓ VACSORA - Először is, nem vagyok borász, vegyész, gourmet, sem oktondi sznob, aki a világ megváltását önnön közönyös szintemelésében leli. Értekezésem esszenciája egyszerű: inni alapvetően jó, s ha már jó, miért ne innánk éppenséggel jót. S mivel gyakorta termelem savzsákomba a szeszben gazdag nedűket, ha nem is szaktekintélyi babérokra törekszem, azért némi sajátos tapasztalásból fakadóan időről-időre kisebb okfejtésekben véleményt nyilvánítok az alkoholos tinktúrák garmadáról, olyan kisebbfajta önképző körként, aztán meglássuk mi lesz. Az utóbbi gondolatsort folytatva most a fröccs második legfontosabb elemét szaglásszuk körbe.

 

retronom.jpg

 

(Fotó: Retronom.hu)

 

Az ásványvízzel lebólintott italokat a klasszikusokért remegők nem is hajlandók a fröccsök családjába felvenni, szerintük az nem más, mint borital. Elkészítése nagy vonalakban ugyan párhuzamba állítható a fröccsével, de korántsem azonosítható. Fontos figyelni az ásványvizek hőfokára, illetve hogy minél magasabb Co2 tartalommal bírjanak. Ezen túl pedig az alacsony ásványi anyag tartalomra, azon belül is leginkább a nátrium tartalomra. Fontos lehet, hogy ha buborékos ásványvizet használunk, ne az ásványvízre öntsük a bort, hanem fordítva, így némi CO2-t megfogunk valamelyest.

 

Ám ha rendelkezünk megfelelő szódavízzel, minden pohár teletöltésekor az angyalok kórusa citerázik lelkünk húrjain.

 

Én személy szerint javaslom a házi "szódagép", nevezetesen, az otthoni szifon palackot, hisz így magunk befolyásoljuk a bubisvíz (Co2+H2o= H2Co3) milyenségét. Egy patron, két patron, a vizünk ettől pattog úgy Isten igazán. Az alapgépezetet ugyan kissé borsos áron mérik, de megéri, a fentebb már pendített minőség okán. Később pedig a szükséges patronok könnyedén beszerezhetőek, bármely (jobban felszerelt) bolthálózatnál. Arról nem is beszélve, hogy roppant környezettudatos hisz minden elhasznált patron becserélhető. Ezen túl már lehet kapni szódagépet, mely egy teljesen automatikus szerkezet. Kb. tízezerért kapható és a bubi minősége is éppen megfelelő. (Ilyesmire gondolok). Ám a bolti sem utolsó, vagy a gyártótól rendelhető üveges verzió. A cél mindenképp egy szódavíz gyártására alkalmas egység.  Jedlik és Priestly mester (Elsőként J. Priestly fedezte fel a buborékos vizet 1767-ben, majd Jedlik Ányos 1842-ben emelte piedesztálra a szódavízgépet) által szerkesztett masina a csodás hangon túl friss, pezsgő vizenyősségével dúsítja az amúgy is primőr borokat. 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggohirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr415509753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buborék a szódásszifonban laknak. Jobboldalt, fent a második csengő.
Azt azért magyarázza már nekem el valaki mi a francért kerül a legegyszerűbb szódásszifon is 10K+ forintba?

Nekem is csak azért van egy 2 literes mert kaptam egy használaton kívülit. Ugyan soha nem elemeztem, de nekem is valahogy jobban bejön az otthoni szódás fröccs mint az ásványvizes.
természetesen az autentikus a 20 L-es alupalackos, klasszik bisztrós. szódavizet csak onnan.
@Rwindx: Mert divat lett. Megtúrja az ember a szülők-nagyszülők spejzát, utána elmegy a központi szódásszifon és kávéfőző ellátóba (régen volt egy kis öreg a Mester utca elején, ott volt minden mindenhez), megveszi a szüséges felújító gumi szetet, és örül.
Majd pár hét múlva visszatér az ásványvízre, meg a bolti szódára, mert az egyszerűbb. :-)
@Rwindx: én éppen a pillanaton vettem 10k-ért egy nagyszifonos szódagépet, kíváncsi vagyok, mire megyek vele.

Pirospöttyös seggű félázsiai The Lonewolf 2012.06.29. 14:47:49

@Csokis: Nekünk volt szódásszifonunk. De mivel mi mindig megittuk a szódát, és az üres szifont visszatettük a hűtőbe (elméletileg annak kellett szódát csinálnia, akinél kifogyott, ezért ha elkezdett kifogyni a szifon, inkább nem ittunk, de ne nekünk kelljen szódát csinálni...) ezért apám is inkább ráállt a palackos ásványvízre. Pedig szegény nagyon szerette a fröccsöt, főleg melegben.
@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.): Nálunk apám arra állt rá, hogy amikor úgyis megy tejért a sarokra, hoz egy üveg szódát is. A gyerekeim meg mindig ráizgulnak, ha végre sárga fejű a palack, nem kék. De legalább már a boltos is tudja, hogy apámnak félre kell tenni a sárga fejűt. :-)

Németh András 2012.06.29. 16:37:52

Most hétvégén volt az esküvőm, és olyasmi szódát szolgáltunk fel mint ami a képen látható, üvegenként 20Ft-ot kért a szaki érte és mondta hogyha elfogy este 11-ig mehetünk pótolni :)
Mindez egy 2500 lakosú településen...

Kicsit féltem hogy a násznép mit fog szólni hozzá, hisz már mindenki ásványvízben gondolkozik, de 90 üveg fogyott plusz egy fél aluhordós, szóval totál sikeres volt a retró üvegesszóda :D

zsírvezér 2012.06.29. 18:53:49

A sifonér egy ágynemű esetleg fehérnemű tárolására használt szekrény... Te pöcs...

Németh András 2012.06.29. 21:40:18

ja és a címbéli kérdésre a válasz: a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb családjának összefoglaló neve

KopaszMercis 2012.07.07. 08:35:40

Ha egyszer ittal froccsot borszeki termeszetesen szensavas asvanyvizbol (ami sajnos draga) akkor hamar rajossz hogy a szodavizes megfejtes a froccsozos mekdonaldza...
süti beállítások módosítása


Függő Hírügynökség © 2012 | Impresszum | Médiaajánlat | Monarchia | Antimetál | Spoiler | Muszlim Csajok |