DJ Hooker (William Shatner lemezei)

dalfejtő.pngWilliam Shatner az ismert univerzum egyik legmenőbb fickója: ő volt a Star Trek Kirk kapitánya, az igazság bajnoka, azaz TJ Hooker, és Denny Crane, az őrült, nárcisztikus vén jogász a 2000-es évek egyik legkirályabb sorozatában, a Boston Legal-ben. Azt azonban kevesen tudják, hogy lemezeket is készített, ráadásul tök jókat.



Shatner kanadaiként lett az Államok egyik leghíresebb színésze, sőt, igazi kulturális ikon, ráadásul úgy, hogy színházi múltját mindvégig képtelen volt levetkőzni, így hát a túljátszás és a modorosság felkent pápájaként ismert. Bizonyítékul álljon itt egyik leghíresebb jelenete a Star Trekből, mely a színjátszás shatneri iskolájának esszenciája:



Ha ez nem volna elég, Shatner egyben a twitter legkúlabb arca, aki valódi űrhajósokkal beszélget, jellegzetes beszédmódja miatt pedig megszületett a "Nemzetközi Beszélj Úgy Mint William Shatner-Nap" is. Merthogy hősünk leginkább orgánuma és sajátos hangsúlyai révén vált híressé, nem véletlen, hogy zenei karrierjét is leginkább ennek köszönheti. Mondanunk sem kell, hogy mégsem hagyományos spoken-word lemezekről van szó, amint az fent elhelyezett példánkból is látható, vagyis inkább hallható. Vegyük tehát sorra, mivel ajándékozott meg minket a mester fél évszázados karrierje során.


WilliamShatner-TheTransformedMan.jpgThe Transformed Man (1968)


1. King Henry the Fifth/Elegy for the Brave
2. Theme from Cyrano/Mr. Tambourine Man
3. Hamlet/It Was a Very Good Year
4. Romeo and Juliet/How Insensitive
5. Spleen/Lucy in the Sky with Diamonds
6. The Transformed Man



Shatner még javában nyomja az első Star Trek szériát, amikor úgy dönt, más területeken is ki kellene próbálnia magát, és így hozza tető alá alábbi debütáló alkotását. A lemez koncepciója, hogy fele részben klasszikus drámák nagy monológjai (Hamlet, Rómeó és Júlia) állnak együtt korabeli popslágerek szövegeinek szavalatával. Ezt sokan nem értették igazán, annál is inkább, mert lehetetlen eldönteni, hogy vajon Shatner csak viccel-e, avagy halálosan komolyan veszi magát. Nos, elég sokan az utóbbira szavaztak, így máig akadnak olyanok, akik simán képesek beválogatni művét a világ legrosszabb lemezei közé. Pedig aki nem mulat jól, ha meghallgatja a Beatles Lucy in the sky with diamonds című dalának shatnerizált verzióját, abba kevesebb humorérzék szorult, mint Harrach Péterbe:



És álljon itt még ízelítőnek egy Bob Dylan-klasszikus feldolgozása is:



1978-ban Shatner vezette a Science Fiction Film Award gáláját, ahol Elton John Rocket Man című dalát adta elő jellegzetes stílusában. Ez később számtalan paródiát szült a Family Guytól Kevin Pollak-ig, illetve hozzásegítette Shatnert, hogy szerepelhessen a Simpson család és a Futurama epizódjaiban is. Így tehát akinek eddig nem lett volna világos, a jó öreg Hookernek igenis van humora, és tudja mi az az önirónia. Persze ehhez már kétség sem férhetett, mikor hosszú évek után végre kiadta második szólóanyagát.


WilliamShatner-HasBeen.jpgHas Been (2004)


1. Common People
2. It Hasn't Happened Yet
3. You'll Have Time
4. That's Me Trying
5. What Have You Done
6. Together
7. Familiar Love
8. Ideal Woman
9. Has Been
10. I Can't Get Behind That
11. Real


Kétség sem férhet hozzá, hogy a Pulp-féle Common People minden idők egyik leghimnikusabb dala, de Shatner már bemutatott verziója (melyet bizonyos Ben Folds segítségével alkotott újra) simán felveszi a versenyt az eredetivel, olyan sodró és punkos a lendülete. A lemezen egyébként neves vendégművészek is megfordulnak, mint Aimee Mann,  Henry Rollins, vagy épp a Lemon Jelly brit elektro-duó; az anyagból pedig balett-előadás (!) is készült. Ezúttal Shatner dalszerzői énjét is megismerhetjük, ennek példájául is beszúrunk ide egy videót, méghozzá egy élő felvételt:



William_Shatner_-_Seeking_Major_Tom_album_cover.jpgSeeking Major Tom (2011)


1. Major Tom (Coming Home)
2. Space Oddity
3. In a Little While
4. Space Cowboy
5. Space Truckin'
6. Rocket Man
7. She Blinded Me with Science
8. Walking on the Moon
9. Spirit in the Sky
10. Bohemian Rhapsody
11. Silver Machine
12. Mrs. Major Tom
13. Empty Glass
14. Lost in the Stars
15. Learning to Fly
16. Mr. Spaceman
17. Twilight Zone
18. Struggle
19. Iron Man
20. Planet Earth


Shatner legutolsó lemezének címe és tracklistája is egyértelművé teszi, hogy sosem szabadult meg igazán Kirk kapitány szerepétől. Gigantikus gyűjtemény ez részben vagy egészben science fiction-kötődésű dalokból, melyek közt olyan előadók kerülnek megidézésre, mint David Bowie, a Black Sabbath, a Deep Purple, a U2, vagy épp a Pink Floyd. A lemez klasszikus pillanata a Queen Bohemian Rhapsody-jának zseniális átdolgozása, mely igazán az alábbi videóval együtt válik tökéletes élménnyé. A pillanat, mikor a fűben heverő pár megpillantja Shatnert a csillagok képében beszélni, és csak annyit bírnak kinyögni, hogy "Holy Shatner!", teljességgel priceless, úgyhogy aki csak teheti, hallgasson Shatnert!


A bejegyzés trackback címe:

http://spoiler.blog.hu/api/trackback/id/tr455017951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

                       Tömegkultúra belülről, kifordítva.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...