Rekkenő szerelmek táncdalra (Magashegyi Underground: Ónos ablak, Péterfy Bori & Love Band feat. Sena: Csodaidő)

dalfejtő.png

A 20. Sziget Fesztivál ideje alatt minden nap kiválasztunk egy-egy fellépőt, és kedvcsinálóként megfejtjük egy vagy több dalukat, a sikerük titkát, megkeressük a titokzatos X-faktort, vagy azt a bármit, amiért érdemes őket meghallgatni. Ma ízelítőnek két igazi alternatív slágert szemeltünk ki magunknak! (Első rész: Placebo-feldolgozások bónusz videómagyarázattal, Második rész: Korn és az alteros hatás, Harmadik rész: Stone Roses az igehirdetők ellen)

 

 

Magashegyi Underground-Ónos ablak

 

Kezdjük a sort az alsóközéposztályból az ormokra kaptató Magashegyi Undergrounddal. Kalap-kabát, valami újdonságról kéne szólnia a fámának, de a közkedvelt formáció a közelmúltban inkább a komolyzenei berkek fonákjával kísérletezgetett, olyan kórusos-vonósos-Müpás allűrökkel. Így hát merő írói önzésből lekanyarítok egy értelmezést az egyik személyes kedvencemről, nevezetesen az Ónos ablakról. A miértek egyszerűek, gyönyörűségesen, okosan játékos, népdalos, westernes, koncerten meg bele lehet halni csak úgy a flaszteron lélekkel, hamuvá. Emitt pedig az albumverzió fotelben tespedő verziója kerüljön közszemlére,hogy példázza azt, milyen facsaróan unalmasan és bárgyún is lehet egy számot közreadni. A koncertélmény szánni való pepitája, rasnya kishúga, akit jobb otthon hagyni.  





Bíborka olyan "pálinka után bele a közepébe" felhanggal paroláz, a tisztán kiénekelt népi motívumoktól szinte hungaropornóba fajul a zenei narratíva. A dalszöveget nyilván mindenki kívülről fújja, de azért közreadjuk, csak az okulás végett. 

Hej,az ózdi nagy híd alatt folyik a szerelempatak,
aki abból vizet iszik,babájától elbúcsúzik.
Kicsi leány,kicsi kócs,ha megszúrnak,ne sikolts,
mert azt anyád megtudja a likadat bévarrja!


Nyilvánvaló, hogy aki az egykoron kohászati nagyváros természetes vízkészletét fosztogatja fogyasztás céljából, az minimum fosik, mint a Szigetszervezők Bartos Cs.-től vagy a VIP szalagért ókumláló hajléktalanoktól. „Aki iszik… elbúcsúzik…” a búcsúra való utalás fondorlatos (de lehet, hogy csak a frappáns rímek indokolták) és elgondolkodtató, akár a Magyar Népmesék galambjainak emésztése, azaz vajh’ mitől öklendeznek friss zöldbabhajtásokat. A refrén előtt pedig némi szocreál népnevelés veselkedik ki a sorok közül, nevezetesen, hogy ne dumázzunk közösülés közben, mert a dühödt felmenők nem átallanák a „welcomehole”-t (jelesül: pina) zordul bereteszelni, hogy még a légy se tudna se ki-se be. Persze csak ha meghallanak, úgyhogy pssszt!

Refr.:

Ónos ablak, rézkarika
kedves babám nézz ki rajta!
Kinéznék én, de nem lehet;
bámulnám én az egeket!

Refrén. Ok. Koszos az ablaküveg, hiába a hívó szó, helyette mehet a chatszoba ablakába a kishölgy, ott úgyis szabadosabb a párkapcsolati rezümé. Arról azonban még pár keresett szó essék, hogy a dal főszereplője milyen univerzum milyen bolygóján lelendz, ahol is az ég, mint olyan többes számban van?

Tied lennék,ha lehetnék,ha az egek megengednék!
Megengednék azt az egek,azok a szép fellegesek.
Árok,árok de nagy árok,nem gondoltam,hogy itt járok.
Belé estem benne vagyok,örökké titied vagyok!

A végét nyúlfarknyi elvarrással zárnám rövidre. A lyány esetében nincs hiány ama romantikus fellációkat illetően.



Péterfy Bori és a Love Band feat. Sena- Csodaidő

 

Borcsi és a szerelmetes brigád a babázási metód után újratöltve boldogítja a kísérleti alternatívra fogékony hallgatóságot. Nem is cicóztak sokat, rögvest a pelenkaerdőből felocsúdva összemaszatoltak egy slágergyanús dalegységet. S hogy bizonyítékát adja a banda reneszánsz mindentudásáról  az avantgarde pop-rock-electro háza tájának sepregetésén túl, nyomatják a bizniszt is. A slágergyártás -fokozott- ismereteinek birtokában, tehát felkérték az Irie Maffia hangorkánját, Senát, hogy angolozza már össze meg vissza ezt az időintervallumot, mely oly kellemes. 



Falevelet cipel egy tűsarok
egy légvonattal jött az ősz
záporeső dobol a betonon 
adj rá hangerőt

"Gyerünk hangeri tekerd fel a hangerőt", hogy az AKPH klasszikusával éljek. A lírikus betét a Hogyan írjunk alternatív visszhangokat kézikönyv iskolapéldája. Leány pikírt jellemmel sétál a placcon, ám a sárgálló levelek okán Petőfi verse kerekedik gondolataiban. A megfejtés: Ősz van és ezt óbégatással lehet kompenzálni. Slussz. Nem túl edzett a metafora kör. 

Ha dörög az ég ugrálj egy pocsolyában velem
Fröcsköld a vizet rám
Mutassa meg az eső
Kicsit mindenem

Nos... hát ha arra az acélos gondolatra akasztjuk elgondolásunk kampóját, mely a profán, pornográf asszociációra adhat okot... akkor nyilván egy onanizáló férfihímtag keni szerteszét Bori outfitjét (erre a következtetésre erősít a klipbéli pezsgőlucsogtatás). De hagyjuk el a férfiúi fantázia vágytól iszamós határmezsgyéjét, s ragaszkodjunk a jó ízléshez szerfelett. A dal főszereplője tehát szeret pancsikolni a savas felhőtermékek permetjében, és eközben dactalan (van ilyen szó?) femme fataleként vizes-pólózik kedvec Don Juanjának. Az Úr pedig látá,hogy ez jó. Ugorgyunk.  

Csodaidő, mozog a levegő
szél szárítja meg a hajam
meleg a sár, egy villám ide lő
minden lángra kap


Ahogy jó öreg Etel néném szokta volt mondogatni: "eső után köpönyegforgató". A mese női hőse meteorológiai igényességgel konstatálja az eső múltát és a szél eljövetelét. Sőt, örül is neki, mivel környezettudatos céljainak megfelel az orkánban való hajszárítás. A sár meleg. Hmmm. Óvatosan, lehet, hogy tehénszar az a vizes földhalomnak hitt dolog. Az idillt az elektromos kisülés töri meg. Teret engedhetünk egy furcsa szerelmi háromszöges asszociációnak. Nevesül, a kitűnő együttlétet hirtelen valami égető és fájdalmas shit-katapult ganajozza szét. Nincs happy szerelmi frendship. Meglehet, hogy a fényes kiégés egy másik amazon indexikus megtestesülése. (Sena a vágy másik titokzatos tárgya?)

Ha dörög az ég ugrálj egy pocsolyában velem
Fröcsköld a vizet rám
Mutassa meg az eső
Kicsit a Senát

Itt aztán jó szokás szerint moralizál az dalt elkövető kisnaccsád, ismételgeti látástól hanukáig a fentebb már közreadott sorokat. Ismétlés által nemesedik a tudat.

... Sena rész ...

Sena (bár tisztelem és rajongom) csak egy vendég, így hát mondandója: kit érdekel?

A bejegyzés trackback címe:

http://spoiler.blog.hu/api/trackback/id/tr44703935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

                       Tömegkultúra belülről, kifordítva.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...