Pontot teszel a mondatok végére, ha chatelsz? Akkor jó eséllyel egy seggfejnek tartanak az ismerőseid! - Függő Hírügynökség

northpark_sidebar.png

 

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Tamás J. Bertalan

Igen. <- ezt az aprócska pontot látva a legtöbb ember úgy érzi, nem vagy őszinte, és nem is akarsz igazán beszélni. Akkor is, ha valójában csak megpróbálod használni azt, amit nyelvtanórán megtanítottak neked.

tumblr_mzxgdhuieb1rknrf9o1_500.gif

 

Amerikai tudósok bebizonyították, hogy az emberek sértőnek találják, ha valaki mondatvégi pontot használ a mindennapi chatelés során.

 

A magyarázat tök egyszerű: az sms-ezés és chatelés során az emberek minél gyorsabban és rövidebben próbálják kifejezni magukat, ezért hanyagolják az írásjelek használatát. Az Amerikai Egyetem kutatásában egyetemisták üzenetküldési szokásait vizsgálták, és arra jutottak, hogy a fiatalok az esetek kevesebb mint ötven százalékában használnak központozást a mondataikban, különösen ritkán a mondatok végén.

 

A Twitter karakterlimitjének és az állandó chatelésnek köszönhetően tehát az lett a bevett szokás, hogy nem kell pontot tenni a mondatok végére. Éppen ezért ha valaki mégis tesz, akkor annak megpróbálunk jelentőséget tulajdonítani, és rögtön azt feltételezzük, hogy az illető agresszív, és egyáltalán nem gondolja komolyan, amit mond.

 

hibitch.gif

 

Egészen máshogy hangzik például ez a beszélgetés írásjelekkel:

 

nem tudunk ma moziba menni

későn érek haza

ugye nem baj?

nem

 

 

nem tudunk ma moziba menni

későn érek haza

ugye nem baj?

nem.

 

De mi a megoldás?

 

Két dolog lehet:

 

  • teljesen el kell hagyni a pontot, mint írásjelet, vagy tényleg csak akkor használni, ha dühösek vagyunk

 

  • ugyanolyan helyesen kell írni chatelés közben, mintha levelet írnánk, azaz nagybetűvel kezdeni a mondatokat, és végig helyesen központozni, így nem lesz mögöttes jelentése egy egyszerű pontnak a mondat végén.

 

 tumblr_nf9fgcbmiq1qj4315o1_500.gif

 

Hülye hírek a Függőn!

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggohirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr378151730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alapvető emberi tisztelet kifejezése üzeneteim címzettje irányába, hogy helyesen alkalmazom a nyelvtan és a helyesírás szabályait. Igen, az írásjeleket és a nagybetűket is.

dr kotász (törölt) 2016.06.07. 10:04:00

@FF: Még a 20. század első felében, a Bauhaus-ban oktató tanárok írásait érdemes elolvasni tipográfia témakörben. Jan Tschichold például már akkor feleslegesnek tartotta a nagybetűk használatát, mivel a nagy mennyiségű nyomtatott szöveg olvasását megkönnyíti, ha csak kisbetűket tartalmaz. A kisbetűk felismerése könnyebb a lenyúló és emelkedő szárak miatt. Az olvasás sem szóról szóra ugorva történik, hanem szóképek, sőt szövegfolt képek felismerésével, ami gyorsabbá teszi a nagyobb mennyiségű info befogadását. Tehát a funkció háttérbe szorítja az olyan kiüresedett és használhatatlan szempontok figyelembe vételét, mint a nyelvtani szabályok által megadott tisztelet. Jan Tschichold felismeréseit ez a kor igazolja, a funkció, használhatóság elve, felülírja az idejétmúlt szabályokat.
Csetben én csak kizárólag kisbetűket használok, s nem használok mondat végi pontot se, viszont minden más írásjelet igen és a szavakat sem rövidítem.
@dr kotász: Gyanítom, a Bauhaus megállapításai alapvetően a német nyelvre vonatkoznak, ahol minden főnév nagy kezdőbetűvel írandó. A mondatkezdő nagybetű tagolja az írásképet, éppen mivel nem betűről betűre olvasunk - segít megállapítani, mennyi információ egy logikai egység.
Az igazi tragédia az, hogyha valaki megnézi a divatos kortárs "verseket", akkor ott is ugyanezt a degenerált kisbetűs írásmódot tapasztalja. Egyszer írtam erről paródiát is:

gyenge vers

gyenge verset írok,
ez manapság divat...
s ellep hónalj-nyirok,
midőn szerki hívat...

nem vagy túl nagy márka,
stöpszli költőpörkölt!
vár kritika-zárka,
s reggel líra-őr költ,

s százszor, nagy iramba’
lekörmölöd szépen:
aki ilyen bamba,
rúgja magát képen!

cellasarok... bidé...
önképrúgta gyerek...
verset írni idé-
-n én már nem is merek!

fradyendre.blogspot.hu/2009/09/gyenge-vers.html
Amikor a prosztók köpnek a normális rétegre...
Az írásjelek nem öncélú dolgok.
Miért jobb ostoba szmájlik használata?
Miért trendi az anyanyelved csúfolása?

dr kotász (törölt) 2016.06.07. 12:43:04

@FF: A német főnév problémát külön kiemelték, viszont a mondatkezdő nagybetűkre is vonatkoztak a gondolatok és minden más nyelv nagybetűvel írandó főneveire.
@dr kotász: Valami összekeversz. Ez az – egyébként teljesen helyes – tipográfiai megállapítás a nagybetűvel szedett folyó szövegre vonatkozik, de semmi köze nincs a mondatkezdő betűkhöz. Éppen ellenkezőleg egyébként, a mondatot kezdő nagybetűk nagyon nagy mértékben segítik az olvasást, nemhogy akadályoznák.
Baromság.
De hát az amcsik azok, akik bevezették néhány államban, hogy ne tanítsák a folyóírást/kézírást, mert nem kell.
Egy generáció alatt kitermelődik egy olyan nemzedék, akik a saját szüleik és rokonaik írásbeli emlékeit nem fogják tudni elolvasni! De nem csak ezt, hanem a számítógépek világa nélküli információt sem. Ami ugye eleve feltételezi, hogy valakik által így vagy úgy manipulált, megcsócsált és kihányt dolog lesz a "tudás" alapja ezután.
Akkor ki nem szarja le hogy ki mit gondol a nagybetűvel kezdődő mondatokról meg a mondatvégi írásjelekről?
Ez az egész Szép Új Világ a faszbúkkal meg a többivel kizárólag a tömeghülyítésre szolgál.
Úgy gondolom, értelmes embernek ezért jobb ha nincs valós adatokkal fb/twitter/picsaszar/gugli/apámtöke-és-társai profilja.

dr kotász (törölt) 2016.06.07. 21:44:32

@Péter 2: Nem keverek össze semmit. Olvasd el a "the new typography" című írást, megtalálod a gondolat kifejtését. A kezdő nagybetűk a szövegképben zavaróak és itt most nem a nagybetűs folyószövegről van szó, ami eleve dilettáns hiba hosszabb szövegrészek esetében.
@dr kotász: Hajrá!: a királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz én nem ellenzem
@FF: Pontosan. Lásd fentebb!
süti beállítások módosítása


Függő Hírügynökség © 2012 | Impresszum | Médiaajánlat | Monarchia | Antimetál | Spoiler | Muszlim Csajok |