Egy káros névadási szokásrul és annak egynémely következményeirül - Függő Hírügynökség

northpark_sidebar.png

 

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Tamás J. Bertalan

ÖNKÉNTES MÉRVADÓ - Házasulandók! Leendő gyermekeitek biztonsága érdekében még ma hagyjatok fel azzal az ostoba és szükségtelen szokással, hogy felveszitek egymás nevét! Nem viccelünk, a jövőnk lehet a tét!

 egonev.png

 

Korunk Magyarországán lehetetlen úgy betérni egy közhivatalba, vagy akár nagyobb üzletbe, hogy a pult túloldalán valahol ne üldögéljen legalább egy olyan ügyintéző/pénztáros, akinek a kis kitűzőjére a "Valamilyenné Valami" képlet alapján vésték fel a nevét. Mi igazából már ezt a szokást sem értettük soha, hogy felnőtt nők hogy képesek a férjük nevén folytatni az életüket, egy férfi nevét firkantva minden papír aljára attól a naptól, mintha csak csatolt részei lennének az uruknak. Tegyük fel, hogy valakit mondjuk Kovács Istvánnénak hívnak. Akkor neki elvileg az a keresztneve, hogy Istvánné? És hogy becézik azt, hogy Istvánné? Pistánénak? Az emberi civilizáció sok furcsa dolgot kitermelt magából, és ezek közé tartoznak a rendkívül hülye anyakönyvezési szokások is.

Jelen témánk azonban még a Valamilyenné Valami formula ostobaságán is túlmutat. A mai kor gyermekei ugyanis jóval önérzetesebbek annál, hogy a szüleiktől ismert hagyományos asszonynévadási szokások szerint váltsanak nevet a házasságkötéskor, így aztán elharapódzott az a sötét métely, hogy felveszik egymás vezetéknevét. Nem a sajátjuk helyett, hanem a sajátjuk mellé. Így lesz mondjuk Kovács Istvánból és Szabó Jolánból egy Kovács-Szabó István és egy Kovács-Szabó Jolán. Na ja, szép dolog a szerelem, meg a másik nevének mély tisztelete, de mi van, ha gyermekük születik? És főleg: mi lesz vele, ha felnő?

Legyen a gyermek neve mondjuk Kovács-Szabó Nándor. Ez a Nándor sok-sok évvel később megismerkedik Teleki-Kopár Matilddal, akivel úgy döntenek, hogy házasságra lépnek. Persze az akkor már bevett szokás szerint egymás iránti tiszteletből felveszik egymás nevét. A következő lehetőségek közül választhatnak

 

  • Kovács-Szabó-Teleki-Kopár Nándor
  • Teleki-Kopár-Kovács-Szabó Nándor
  • Kovács-Szabó-Teleki-Kopár Matild
  • Teleki-Kopár-Kovács-Szabó Matild

 

Akárhogy is döntenek, a gyermekük már ezzel a rendkívül hosszú vezetéknévvel éli majd le az életét. És ha véletlenül ő is megházasodik egy hasonlóan cizellált nevet viselő egyénnel, akkor Nándor és Matild unokái már 8 különböző vezetéknevet lesznek kénytelenek megtanulni, mire az óvodáskorba lépnek. Arról nem is beszélve, hogy bármelyik hivatalba betérve órákig betűzhetik és sorolhatják majd a nevüket a pult mögött ülő Valamilyenné Valaminek, akit titokban rendkívül irigyelnek majd, amiért ilyen frappáns, jól hangzó neve van. Még akkor is, ha történetesen egy férfi nevét hordja nő létére. Az ügyintézés drámain lelassul majd, és senki nem lesz képes megjegyezni, hogy hívják a másikat. Kínszenvedés lesz megfogalmazni egy hivatalos levelet, vagy megkeresni valakit Facebookon (illetve annak jövőbeli megfelelőjén). Az egyének eltűnnek a nevek tengerében, és rémálommá válik az információk tárolása. Káosz lesz és zűrzavar. És akkor annyi a civilizációnak, ami bár sok ostobaságot kitermelt magából, mégis csak kár lenne érte.

Úgyhogy kedves házasulandók, kétszer is gondoljátok meg, mielőtt bűvészkedni kezdtek a nevekkel, mert generációk sorsa van a kezetekben! Ne legyetek olyanok, mint ez a skót nő, aki 161 szóból álló nevet választott magának, és ne hagyjátok, hogy az arisztokratikus gőg megnyomorítsa a következő nemzedékeket!

 


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggohirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr616655059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Két perc google után megtaláltad volna, hogy a családi név maximum két tagú, úgyhogy a leírt probléma nem létezik.
Viszont ezzel a férj feleség összerakja a vezetéknevét dologgal is bőven röhejes nevek jönnek össze.
Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi II. törvény 45. § (1) Az anyakönyvi kivonaton két utónevet lehet feltüntetni. Annak a személynek, akinek a születési anyakönyvi bejegyzése kettőnél több utónevet tartalmaz, a születési anyakönyvi kivonat kiállítása iránti kérelemben írásban nyilatkoznia kell, hogy melyik két utónevét kívánja viselni. A nyilatkozat alapján a születési anyakönyvben az utónevét ki kell javítani. Ha az érintett személy a nyilatkozatot nem teszi meg, az anyakönyvi kivonatra az anyakönyvben szereplő utónevei közül az első kettőt kell feltüntetni.
Miért kell(ene) a gyereknek mindkét szülő nevét viselnie? Számomra a névviselés összetartozást jelent, de csak addig a pontig, míg a férj is viseli a feleség nevét. A gyereknek ehhez semmi köze, nyugodtan viselheti egyik szülője nevét. Nem veszít vele semmit.:) Mondjuk azt sem értem, miért kell feltétlen az apja nevét viselnie - érdekes téma lehetne ez egy posztnak.
Humor.., irónia...hm? Én jót nevettem, az amúgy egyértelmű képtelenségen.
Elég hülye cikk. Mindenesetre nekem sem jön be ez a kötőjelezés.
Igaz! Ez a névváltoztatósdi egy mérhetetlen ostobaság!
Miért ne maradhatna Kovács Matild a boldogító igen után is Kovács Matild?
Arról nem is beszélve, hogy ez a boldogító hatály nem is tűnik időben korlátozatlannak! :)

A gyerek név kicsit más, mondjuk nem tudom miért jó az mikor Kovács-Szabó Aranka választási helyzet elé kerül, vajon melyiket tartsa meg, ha föl akarja venni a férje nevét is. Komoly a frusztráció, mi legyen? Szabó-Lakatos, vagy Kovács-Lakatos, vagy épp Lakatos-Kovács... :)
@huracan1: ja, szerintem a lényeg hogy a szüéők+gyermekek mind ugyanazt a nevet viseljék. Mert bármennyire is védik "jogvédők", hogy a nő tartsa meg a nevét, ennek az az eredménye hogy apa+összes gyerek mondjuk Kovács, anya meg Szabó.
Én például ezért tartom jónak, hogy a feleségem felvette a nevemet, mert így mindenkinek egy neve van.
Valóban, lehetne hogy mindenki az anya nevét veszi fel, ez a történelem folyamán nem is volt olyan lehetetlen (matriárhátus, anyai ági örökösödés)
hogy kinek a nevét viszed tovább, az egy konvenció, természetesen nem független attól, hogy éppen melyik nem dominál...
Én pl inkább venném fel a feleségem nevét, ha ez lenne a konvenció, vagy választás, mint hogy különböző nevünk legyen egymástól, illetve gyermekeinktől.

Amúgy a cikkben vázolt problématikára egy jópofa megoldás a "génes", ha mindkét fél a két vezetéknevéből az egyiket adná tovább.
így egyrészt nem lenne férfi-centrikus a rednszer, minednki vinne valamit az anyukájától is, mindenkinek lenne azonos fél-neve mindenkivel (azaz kettőből az egyik azonos lenne). Ha pedig uralkodó szabályként, mindig a ritkább nevet adnák tovább, megelőzhető lenne a ritka nevek kihalása, az ország "elSzabósodása" (ami a jelenlegi rendszerbe matematikailag bizonyíthatóan bele van kódolva).
Ezt az ötletet "Paradoxonok a véletlen matematikájában" c. könyben lehet olvasni amúgy.
Egyszer egy ház tulajdoni lapján láttam egy érdekes nevet:
Szabó Balázs Istvánné Kis Viola Magdolna

(nem pont ez volt, de ugyanígy 6 tagból állt)

Nem értem, hogy miért kell halmozni ezeket a dolgokat. Miért nem lehetett a hölgy mondjuk Szabó Istvánné Kis Magdolna/Viola, vagy Szabóné Kis Magdolna/Viola.
@Kelletteznekem?: Mivel a mai világban az az általános, hogy egy esetleges válás után a gyerekek az anyjukkal maradnak, sokkal több értelmét látnám annak, hogy a gyerekek az anya családi nevét kapják, az anya felvehetné az apa nevét, valamint az apa az anyáét. Esetleges válás esetén pedig mindkét fél elhagyja a "felvett" nevet. Így elkerülhető lenne az a felállás, hogy a gyerekek neve Szabó, az anyáé a válás után Tóth (a leánykori neve), a későbbi nevelőapáé pedig Kolompár.

Mondom ezt annak ellenére, hogy nálunk is elég érdekesen alakultak a családnevek, és ez cseppet sem zavar. :)
süti beállítások módosítása


Függő Hírügynökség © 2012 | Impresszum | Médiaajánlat | Monarchia | Antimetál | Spoiler | Muszlim Csajok |