Megfőztük a gasztroforradalom ellenségeit - Függő Hírügynökség

northpark_sidebar.png

 

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Tamás J. Bertalan

UTOLSÓ VACSORA - Nemrég cikksorozatban gyűjtöttük össze a legrosszabb alapanyagokat és készételeket, a szoci közétkeztetés és a régi iskola legkárosabb kliséit a vegetától a margarinon át az ömlesztett sajtig. Aztán fogtuk az egész listát, bevásároltunk, és megkerestünk egy séfet, akit arra kértünk, hogy próbáljon meg kihozni valamit a rendelkezésre álló borzalmakból. Az eredmény: korszakalkotó receptek, hihetetlen tanulságok, prémium kajafotók és egy csodálatos videó. Figyelem: ne próbálják ki otthon!

 

 

 

A szabályok


Ismerik a "Majd a Buday!" című sorozatot? Ebben a gasztronómiai tévéműsorban Buday Péter séfnek olyan alapanyagokból kellett vacsorát rögtönöznie, amelyeket egy lezárt ládikában kapott kézhez a műsor szerkesztőitől a forgatás előtt (legalábbis elvben). Tulajdonképpen mi is hasonlót találtunk ki, csak éppenséggel csupa olyan hozzávalóval, amelyeket valódi szakács a büdös életben nem merne használni. És a séfünket sem Buday Péternek hívták, hanem Papp Győzőnek. Győzőt arra kértük, hogy az általunk kiválasztott hozzávalókon kívül lehetőség szerint csak olyan egyéb alapanyagot használjon, melyek minden átlagos magyar háztartás konyháján megtalálhatók. És persze semmi szuvidelés, konfitálás, vagyis José Luis Torrente szavaival élve: semmi buzulás.

 

_DSC0446-2.jpg

 

A kísérlethez az alábbi termékeket szereztük be a listánkról:

 

  • mirelit húspogácsa,
  • margarin, vegeta,
  • ömlesztett sajt,
  • kapszulás kávétejszín,
  • készétel-konzerv (székelykáposzta),
  • Vishu zacskós tésztaleves,
  • fagyasztott halászlé sűrítmény,
  • krinolin,
  • citrompótló.

 

 

Az elkészült menü

 

Sajtkrémes tésztafalatkák pirított hamburgerkockákkal

1/4 csomag Camping-sajt
1 csomag Vishu tésztaleves
Zöldfűszerek ízlésszerint
Mirelit húspogácsa
Margarin

 

A sajtkrémet kevés margarinon megfuttatjuk, és zöldfűszerekkel ízesítjük. A tésztalevesben található tésztát pár perc alatt puhára főzzük, és leszűrjük.A zacskóban található fűszertasak tartalmának egy részét hozzákeverjük a sajtmártáshoz, a mellékelt olajjal együtt, és a mellékelt olajjal együtt simára keverjük. A felengedés után kis kockákat vágunk a mirelit húspogácsából, és margarinon megpirítjuk. Az így elkészült falatkákat a sajtmártással vegyített tésztára pakoljuk.

 

_DSC0463-2.jpg

 

Rozmaringos ömlesztett sajtkrémleves

1 csomag Camping-sajt
Kávétejszín
Vegeta-leves (alaplé)
Rozmaring

 

A vegetából alaplevet készítünk. A margarint felforrósítjuk, hozzáadjuk a sajtkrémet, és alaplevet adagolunk hozzá, végül pedig kis kávétejszínnel keverjük krémesre. Friss rozmaringgal tálaljuk.

 

_DSC0456-2_1.jpg

 

Margarinban párolt krinolinérme smacktésztával és halászlémártással

Margarin (a sütéshez)
Krinolin (szafaládé is megteszi)
Fagyasztott halászléalap
1 csomag Vishu tésztaleves

 

A halászlé alapot nagyon kevés vízzel felforraljuk, és hagymával, borssal utánízesítjük. Az előzőleg kifőzött tésztánkhoz ezt fogjuk használni, mint szószt. A krinolint kis szeletekre vágjuk, és margarinon átsütjük. Biztos történt még más is, de arra már kajakra nem emlékszem.

 

_DSC0455-2.jpg

 

Marhafasírt székelykáposztával és vegeta jus-vel

1 konzerv székelykáposzta
1 gerezd fokhagyma
Vegeta-leves (alaplé)
1 fej vöröshagyma
Kávétejszín
Mirelit húspogácsa
Gyömbér
Kakukkfű
Bors

 

A konzervkáposztát felmelegítjük, apróra vágott vöröshagymával, fokhagymával és kis lestyánnal ízesítjük (pontosabban így vesszük el az eredeti ízét). Ezen a ponton örüljenek, hogy a videó nem visz át szagokat, ugyanis a felmelegített káposztakonzervnek borzalmas szaga van. A húspogácsákat margarinon közepesen átsütjük, a belőlük kisült zsiradékból pedig jus-t, azaz szószt készítünk. Apróra vágott fokhagymát, kakukkfüvet és borsot teszünk bele, és hozzáadunk egy kevés kávétejszínt. Miután levettük a tűzről, még hozzáadunk egy késhegyni margarint, hogy kellően krémes állagot érjünk el.

 

_DSC0438-2.jpg

 

Ma is tanultunk valamit

 

Az első és legfontosabb tanulság, hogy szarból nem lehet várat építeni. Hiába a szaktudás és a kreativitás, igazán egyedülálló fogást, olyat, amely akár egy étterem kínálatában is megállná a helyét, nem lehetséges igazán minőségi alapanyagok nélkül előállítani. Viszont gond nélkül tudtuk reprodukálni a magyar közétkeztetés átlagos színvonalát és ízvilágát, szóval ne legyenek kétségei, hogy mindaz, ami most egy bizarr kísérletnek tűnik, talán kissé enyhébb formában, de naponta megtörténik számtalan konyhában, és tömegek fogyasztanak hasonlóan igényes hozzávalókból kényszeresen összetákolt fogásokat.

 

A második tanulság ennél jóval prózaibb: ezek a készételek egytől egyig rendkívül sósak. Ez bizonyára a tartósítás szempontjai miatt van így, továbbá mert mi magyarok hajlamosak vagyunk mindent túlsózni. Továbbá az sem hátrány, ha a só elnyomja az alapanyag egyéb ízeit.

 


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggohirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr166527637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szarból várat építeni?
Lehet a szarra masnit kötni, de attól még büdös marad...
süti beállítások módosítása


Függő Hírügynökség © 2012 | Impresszum | Médiaajánlat | Monarchia | Antimetál | Spoiler | Muszlim Csajok |