Dolgok, amiket pár év múlva már csak múzeumban láthatunk - Függő Hírügynökség

northpark_sidebar.png

 

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Tamás J. Bertalan

KÉPLEGÉNY - Orbán Viktor hátizsákja megihletett minket, és eljátszottunk a gondolattal, melyek lehetnek azok a dolgok, amiket ma még vígan használunk, de 20-30 év múlva már csak nosztalgiával gondolunk vissza rájuk, esetleg csak múzeumban látunk viszont. Így született meg a MuFF (Museum For The Future), azaz  Múzeum a jövőnek! projekt, ahol előre összegyűjtjük mindazt, ami jelen korunkat jellemzi majd a jövőben az mp3 lejátszóktól a papír alapú közműszámlákig!

 

 

 

 

 

 

 

 

Mostantól az alábbi oldalon gyűjtjük a jövő virtuális múzeumába illő tárgyakat, és minden olyan cuccot (ciki daloktól addiktív játékokig), amelyek olyan kiválóan jellemzik korunkat, mint Orbán hátizsákja az elmúltnégyévet. A lista folyamatosan bővül, itt pedig megmutatunk néhányat a kollekció első darabjaiból:

 

Törött iPhone

A sima iPhone is adná, de kevés dolog jellemzi jobban a mai fogyasztói társadalmat, mint a pókhálósra repedt almás kijelző: az emberek megveszik, aztán az első héten lezúzzák a zsírúj ájfónjukat, hogy aztán megjavíttatni/kicseréltetni már ne legyen pénzük.

 

Teleshop reklámok

Bár Horst Fuchs (képünkön) nagyon fog hiányozni, úgy gondoljuk, a visszatekerhető és rögzíthető adás, az on-demand tévé korában senki sem fogja végignézni ezeket a rém fárasztó reklámokat, ahol válogatottan hülye termékeket sóznak unatkozó háziasszonyok nyakába.

 

Folk-pop zenekarok

Meg tudsz hallgatni egy Modern Talking számot mosolygás nélkül? Naugye! 20 év múlva a gyerekeink ugyanúgy röhögni fognak azon, hogy volt egy időszak, amikor mindenki favágóinges bendzsózó fickóknak csápolt!

 

Csekkek papíron

Bár a magyar közműcégeket mintha még nem igazán érintette volna meg a modern idők szele, a jövő egyértelműen az online számlázásé/fizetésé. Baromi idegesítő, ha egy cég nem érti, és eleve múzeumba kívánkozó gondolkodásmóddal áll hozzá ahhoz, mit vár el egy fogyasztó 2014-ben.

Hordozható lejátszók

Miért cipelnél magaddal két eszközt, ha az egyik már eleve tudja azt is, amire a másikat használnád? Igen, az okostelefonra gondolunk: ha egyszer mindenki a telefonján hallgat zenét, nem lesz szükség ezekre a kis kütyükre. Látunk ma már bárkit is walk-mannel az utcán? Naugye!

 

A MuFF Projekt tumblr oldalán lehet nyomon követni, ahogy gyűlnek a kihalófélben lévő dolgok, további javaslatokat pedig kommentben vagy ide lehet küldeni!


13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggohirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr76092450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem a folk/pop nem fog kihalni.
@vernarancs: igen, zenénél sztem nehéz megjósolni a jövőt, hogy mi lesz vagy nem lesz esetleg. valami mindig visszatér. a kütyüknél valószínűleg igaz lesz, hogy a mostaniak közül sok eltűnik, gyorsan változnak a dolgok
A legtöbb közműcégnél lehet e-számlát kérni. Szóval inkább a régimódi fogyasztóknak kell kihalni a csekk megszűnéséhez.
A sima mp3 lejátszót már a "félokos" telefon is kiváltotta, vagy 10 éve már.
De pl. lyukasztós BKV jegy pár év múlva már nem lesz. Állítólag.
Az ilyen jóslatokat kell elrakni és kellő idő elteltével újra elővenni. Ilyen szemmel érdekes az 1984 és a 2001: Űrodüsszeia is.
Hát én még életemben nem láttam/hallottam bendusós folk-pop zenekarról. A cikkírót kérem, hogy írjon 3 ismert slágert ilyen zenekaroktól, köszi!
Még a discman jutott eszembe, mint egy rövid ideig létező, mára kihalt állatfaj. A walkman és az mp3 lejátszó között élt pár évet. Meg a telefax, amivel én konkrétan sose találkoztam, szerintem már kihalt.
Okostelefon folyamatos zenehallgatással bírja: fél nap.
Primitív mp3-lejátszó egysoros kvarckristályos kijelzővel: több nap.
Kérdés?
@Yooha: A képen a Mumford & Sons látható, és az egyik tagnál látványosan van egy bendzsó. Tessék, itt egy slágerük: www.youtube.com/watch?v=rId6PKlDXeU, 00:20-nál mutatnak először bendzsót.

@Altaïr: Nokia 3210-es butafon folyamatos használat mellett kb. egy hét. Akármilyen okostelefon: jó esetben 1 nap. Ez még nem változtat a tényen, hogy a Nokia 3210-es kikopik (és nem, az nem jelent semmit, hogy néhányan használni fogják esetleg, én is szoktam kazettáról zenét hallgatni, de tudom, hogy kisebbségben vagyok ezzel).
@Che Tamás: A bendzsót nem vontam kétségbe, csak az ilyen zenekarok ismertségét. És azt továbbra is. A linkelt előadóról még sose hallottam, de valami paródia lehet. A zongorista tényleg az egyik Másnapos?
@Yooha: Tavaly elvitték az év albumának járó Grammy-t. Szerintem kissé túlértékeltek, kevés hipszterebb zenekar van most náluk. A klipben amúgy tényleg nem ők vannak, hanem színészek, például az egyik Másnapos fickó, és valóban viccesre vették a figurát, de a zenét ettől még tök komolyan gondolják. Tessék, itt egy másik klip, amiben maguk a zenészek szerepelnek: www.youtube.com/watch?v=fNy8llTLvuA. Irgalmatlan bendzsózás kezdődik 1:37-nél! :)
Ez egy okoskodó blog.

A fenti kifogásokon túl, egyszerűen egy felfújt semmi.
"Hű de fasza gyerek vagyok, hogy régimódinak ítélem a csekkeket!"
@Hoppácska: Nem én ítélem annak, hanem a világ. Mellesleg a poszt olyan dolgokról szól, amik húsz-harminc év múlva lesznek régimódiak, és a papír alapú csekk kajakra ezek közé fog tartozni.
@Che Tamás: Akkor egyetértünk, asszem.
Telefont a telefonboltból, fényképezőgépet a fényképezőgépboltból stb.
süti beállítások módosítása


Függő Hírügynökség © 2012 | Impresszum | Médiaajánlat | Monarchia | Antimetál | Spoiler | Muszlim Csajok |