Politikus zenészek, zenész politikusok - Függő Hírügynökség

northpark_sidebar.png

 

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Tamás J. Bertalan

DALFEJTŐ - A politikus is ember (legalábbis emberként kezdi), és mi lehetne emberibb, mint a zene? - kérdezné a bennünk élő Yehudi Menuhin. Gorbacsovtól Nixon-ig, Berlusconitól Cicciolinán át Oszkó Péterig összeszedtünk néhány példát azok közül, akik mindkét oldalba belekóstoltak.

 

 


gorbachev.jpgMihail Gorbacsov


Gorbi nem csak mint a széthulló Szovjetunió első és utolsó elnöke, valamint egy terebélyes májfolt tulajdonosaként ismert, de kreatív területek iránti vonzódását is megmutatta már a világ előtt. Szerepelt Wenders-filmben, Pizza Hut és Louis Vuitton reklámban, négy évvel ezelőtt pedig kiadta első, és mindmáig egyetlen albumát is. A Songs for Raisa című lemez egy évtizeddel korábban leukémiában elhunyt feleségének állít emléket, bevételeit pedig jótékony célra fordították. Gorbacsov hagyományos orosz szerelmi balladákat énekel rajta, Andrej Makarevics zenéjére. Íme egy példa:

 


 


tumblr_m9wrtm5Gka1r1bc1so1_250.gifBill Clinton


Az Egyesült Államok 42. elnöke aztán szerette a szaxizás minden formáját, azt meg kő' hagyni. Önéletrajzi könyve szerint zenész szeretett volna lenni, mielőtt a köz szolgálatának szentelte volna életét. Tévéműsorokban és parádékon is fellépett, és a beiktatási ünnepségén is játszott. 

 


 


gnarr2.jpgJón Gnarr


Nem vágja, ki ez a fazon? Nos, ő Reykjavik aktuális polgármestere, aki egy viccpárt jelöltjeként nyerte meg az önkormányzati választásokat mindenki legnagyobb meglepetésére. Ez kábé olyan, mintha nálunk a Kétfarkú Kutya Párt vezetné Budapestet, Gnarrnak ráadásul semmi politikai tapasztalata nem volt: fiatal korában egy Nefrennsli (nagyjából: Taknyos Orr) nevű punkbandában nyomult, később pedig komikus lett, meg rádiós műsorvezető. A Legjobb Párt kampányához mindenesetre készítettek egy jó kis dalt, amiben megcsodálhatjuk Izland legviccesebb pártjának színe-javát.

 


 


nixon.jpgRichard Nixon


Az Államok egyetlen olyan elnöke, aki lemondott posztjáról, nem csak a hatalmi játszmákban jeleskedett, de a zongorával is ügyesen bánt. Hét éves kora óta tanult zenélni nagybátyjától és nagynénjétől, és számtalan helyen fellépett. A zeneszerzés is értékelte, alább például saját zongora concerto-ját mutatja be egy korabeli tévéműsorban:

 

 



rice.jpgCondoleezza Rice


Nem csak Nixon szerette csapkodni a fekete-fehér billentyűket, hanem George Bush volt külügyminisztere, Condoleezza Rice is. Már az anyja is zenetanár volt, a nevét pedig állítólag egy olasz zenei utasítás után kapta (con dolcezza = "édesen"). Zongoristának készült, de váratlanul inkább diplomata lett, így ma már csak egy helyi kamarazenekarban koptatja a billentyűket. No azért nem kell sajnálni, már gyerekként a denveri szimfonikusokkal nyomta, azóta pedig játszott már II. Erzsébetnek is. Itt éppen Aretha Franklinnel tolják az ipart:

 



Berlusconi.jpgSilvio Berlusconi


A fölöttébb ellenszenves olasz politikus hajlamos rá, hogy minden létező módon saját magát promózza, így verődött össze a népszerű itáliai énekesnővel, Loriana Lana-val, akivel kiadtak egy kislemezt Tempo di Rumba címmel. Isteni igazságszolgáltatásnak érezzük, hogy nem találtuk meg a felvételt, de itt van helyette a művésznő egy másik dala, melyet az imádott politikus tiszteletére írt seggnyalásból. Nagyon kifejező, a szövege nagyjából annyit tesz, hogy Berlusconi egy arany testű isten, és persze éljen mindörökké.


 


cicciolina.jpgCicciolina


Bezony, ha már Loriana Lana egy zenész, aki kurválkodik a zenével, miért hagynánk ki valakit, aki a testéből él, és amikor unatkozik, lemezeket készít. Fogalmunk sincs, hogy a fenébe lehetett Staller Ilonából parlamenti képviselő Olaszországban, de azt még kevésbé értjük, kinek az agyament tanácsára törhetett énekesnői babérokra. Három komplett lemezt jegyez, állítólag egyes dalait simán betiltották az olasz rádiók. Mi megértjük:

 


 


wyclef-for-haiti.jpgWyclef Jean

 


A Fugees egykori tagja, aki szólóban is elég szép sikereket ért el politikusként már nem jutott el az áhított csúcsra. 2010-ben ugyanis Haiti elnöki posztjáért kívánt indulni, de elutasították, mivel a választások előtt öt évvel még nem élt a tengerparti országban.

 


 


20090416oszkopete7.jpgBónusz: Oszkó Péter


Bajnai pénzügyminisztere egy blues zenekarban szájharmónikázik, legutóbbi lemezük dalait pedig egyszer már mi is alapos dalfejtésnek vetettük alá. Akkor páran nem vették a lapot, de Oszkó facebook bejegyzése alapján valószínűleg értette a poént. Itt éppen egy jelen sorok írója által különösen nagyra becsült kocsmában nyomják:

 


 


További rákenroll tartalmakért kövesd a Spoilert a Facebookon,

vagy iratkozz fel a Twitter csatornánkra!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggohirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr585509561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kilgore Trout 2013.01.31. 16:53:11

Essen szó akkor az ausztrál Midnight Oil zenekar énekeséről Peter Garretről aki környezetvédelmi és kulturális miniszter lett az ausi kormányban 2007-ben.
www.youtube.com/watch?v=ejorQVy3m8E
Továbbá ne hagyjuk ki a rákoskeresztúri polgármestert Riz Leventét sem, aki kiváló zongorista.
www.youtube.com/watch?v=n2pzkp9T--c
+1 Krist Novoselic
Fodor Gábor, néhai SZDSZ politikus, jelenleg blogger is kiváló zongorista, elsősorban jazz standardokat játszik, de klasszikus darabokban sem utolsó.
Ja, és ha már a saját házunk táján söprögetünk, akkor "smittpalibá" is igen jól zongorázik, Torgyán Józsi bá1 meg ugye mint tudjuk a Zeneakadémián végzett hegedűs.
Érdekes, mindig a bukott politikusokról derül ki, hogy zenészek (is)... :))))
@alf:
Azért Plagibácsi zongoratudásáról nem vagyok annyira meggyőződve. Igaz, csak egyszer láttam róla videót, de az alapján kétségeim vannak. Van róla komolyabb felvétel?
Oszkó viszont jól nyomja a bluest, előírásszerűen szól a harmonikája. Jobb, mint Clinton szaxofonjáé. :)
Gorbacsov hangja tetszik!

Rosszindulatú Vászka 2013.01.31. 18:08:42

Ignacy Jan Paderewski
Albert Schweitzer

Clinton meg szerepelt szaxofonnal a JAG-ban is.

Vizirájd@r 2013.01.31. 19:02:00

Clinton nem csak a JAG-ban szerepelt szaxofonnal, hanem a világ összes hírműsorában, igaz akkor Monica Lewinsky játszott a hangszeren :-)
Torgyán Józsefet kár volt kihagyni.

Kitűnően hegedült :) :)

üdv PinaBubus
Ami a hazai felhozatalt illeti, nagyköveti, államtitkári szinten nálunk sincs probléma,persze ki, mikor, hol (az eddig említetteken kívül Simonyi András, Pröhle Gergely), sőt utánpótlás is jelentkezett már(Szászfalvi László)
www.youtube.com/watch?v=lJF0DaF2MgE
süti beállítások módosítása


Függő Hírügynökség © 2012 | Impresszum | Médiaajánlat | Monarchia | Antimetál | Spoiler | Muszlim Csajok |