Kis Magyar Tojáshatározó - Függő Hírügynökség

northpark_sidebar.png

 

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Pereszlényi Péter Pál

UTOLSÓ VACSORA - Az örök idealista kérdés a származást akként vizsgálja, hogy vajh’ a tojás, esetleg a csirke léte az előbbre datálható. Ez esetben mindez lényegtelen, a cél, hogy megleljük a valóban minőségi és mindenre alkalmas tojásokat. Hisz majd' minden étek lelke eme biológiai csodában rejlik, még ha a kóteri nélkülözés által inspirált vasalón pirított szalonnás tükörre gondolunk, vagy az olasz tojáshabos bárány rizottóra. Eme remeket a mai gazdaság állása okán lassan luxuscikként lelhetjük fel a boltok polcain, ára az egekben, minősége olykor mégis a kétéltűek tompora alatt. Mindez tehát indokolttá teszi, hogy mélyebben lássunk a szárnyas embriókba, in medias res.

hen.png


A legfontosabb, hogy az itthon tojt  kalciumban dús héjút preferáljuk, mégpedig - a hazai imádatán túl - a minőségbeli különbség okán. A külhoni (lengyel, alkalmasint szlovák) tojások, nem pusztán héjminőségükben maradnak el hazai társaikkal szemben, hanem frissességük megkérdőjelezhetősége miatt is. Sőt. Pláne. Nem mellesleg aprók, mint a kerti törpe heréje olvadás előtt. No de, mire figyelmezzünk, ha formás és friss tojglit akarunk a nokedlinkre? Minden tojás egy szám és betűkóddal van ellátva. Elsősorban a „HU” feliratot keressük, ez ugye evidens, hogy a magyar hont hivatott jelezni; e betűk előtt egy sorszám sorakozik, adott esetben nullás, egyes, vagy kettes, pláne hármas. A nullás bio, ezen nincs mit okfejteni, az egyes: szabadon tartott, gyakran futkorászó állattól való, épp ezért finom, kemény héjú és vitaminban gazdag. A kettes: kis, zárt helyen de szabadon tartott madarak végterméke, míg a hármas: a ketrecben, kis helyen de a szükséges szabályoknak megfelelően tartott állomány tojásaiból kerül ki. A további számkód a megyét, várost és az állatok gazdáját jelzi, így ha komolyabb gond adódik, utol lehet őket érni, fáklyát pedig minden valamirevaló faluban lehet szerezni némi lincselő tűzzel együtt. Végül lássunk két különböző de könnyedén beszerezhető tojásfajtát:

 
A magyar tésztagyártás atyjának tartott cég tojásai sajna ketreces tartásban termelnek. Tojásaik épp ezért aprók (S-M méretűek) sárgájuk halvány, erőtlen. Nem mellesleg antibiotikummal kezelt költőik miatt vitaminban szegények. Bezony. Esetenként lehet belőlük habot verni, ám személy szerint nem javaslom.

A Szatyor Közösség boltjaiban kapható háztáji és bio tojások vegyszerektől és gyógyszerektől mentesek, igaz, az árát meg kell fizetni, de a bolti tojások beltartalmának dupláját produkálják és a tészta szinte aranyszínűvé válik tőlük.

Szóval érdemes odafülelni az ilyesmire, már csak saját gusztusunk kielégítésének okán is. Függönyzárás előtt pedig egy egyszerű tojásos recept, hogy legyen min rágódni hazáig.


 Végy 4 tojást, verd fel, adj hozzá két evőkanál sört, 10 dkg chedar, 10 dkg mozzarella sajtot. Pirítsunk zsíron, újhagymát és egy kevés csípős kolbászt, majd adjuk hozzá a sajtos tojáskeveréket. Sózzuk, borsozzuk, kis szerecsendióval buzdítsuk. Mielőtt nagyon szilárd lesz zárjuk le, vagy ízlés szerint süssük tovább.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggohirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr115480167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása


Függő Hírügynökség © 2012 | Impresszum | Médiaajánlat | Monarchia | Antimetál | Spoiler | Muszlim Csajok |